L'Agrupació Micològica del Berguedà ha alertat del perill que es malmetin exemplars d'una espècie de planta molt singular, vulnerable i protegida per la legislació vigent, coneguda popularment com sabatetes de la Mare de Déu (Cypripedium calceolus). Només es troba a dues comarques catalanes: el Ripollès i el Berguedà. A la nostra comarca es localitza en dos indrets molt concrets: els rasos de Peguera i la serra del Catllaràs, a la Pobla de Lillet. També està en risc la flor de neu (Leontopodium alpinum).

Fonts de l'entitat han explicat a Regió7 que recentment s'han marcat pins per tallar-los a la zona del Prat Gespador, a la forest pública CUP número 10, propietat de l'Ajuntament de la Pobla de Lillet. A la vora dels pins marcats hi creixen exemplars de les sabatetes que estan protegides per les lleis catalanes, espanyoles i europees. Al mateix indret també hi ha la flor de neu, que també està protegida, tot i que no es considera tan vulnerable com les sabatetes. L'entitat berguedana ha informat del fet tant al consistori poblatà com també al departament de Medi Ambient de la Generalitat amb l'objectiu que les administracions garanteixin el compliment de la llei que preveu la protecció d'aquestes flors singulars.

Fonts de l'Agrupació Micològica del Berguedà han indicat que les sabatetes de la Mare de Deú són una espècie que forma part del catàleg d'espècies amenaçades, es considera un tipus de planta vulnerable i està protegida. A la serra del Catllaràs només es localitzen a tres zones. Justament a la primavera, quan floreixen, hi ha amants de la natura que les van a veure per gaudir de la seva bellesa. Fins i tot s'hi desplacen persones vingudes de l'estranger expressament per contemplar-les i fer-ne fotografies o dibuixos. Les sabatetes "són com unes relíquies", han indicat fonts de l'agrupació micològica.