L'Ajuntament de Montmajor ha estrenat una xarxa de calor amb biomassa que abasteix diferents equipaments municipals. El diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Andreu Carreras, va presidir ahir l'acte d'inauguració acompanyat de l'alcaldessa, Maria Teresa Marmi.

La nova xarxa de calor de biomassa ha de servir com a sistema centralitzat de calefacció en diversos equipaments municipals. Fonts de la Diputació han explicat que "la nova caldera de biomassa suposarà poder utilitzar residus forestals i productes derivats del tractament de fustes com a font d'energia tèrmica renovable a un preu competitiu".

La nova caldera de biomassa té una potència de 110 kW i substitueix les calderes de combustible fòssil, així com les instal·lacions tèrmiques de tipus bomba de calor amb alimentació elèctrica. "La utilització de biomassa d'estella forestal suposarà un estalvi anual d'eficiència energètica de 13.836 kWh, el que significa una reducció anual de 48,66 tones d'emissions de CO2, i un estalvi de 17.061 litres de gasoil". El consum anual d'estella forestal previst és de 49 tones.

El conjunt d'edificis situats en el nucli urbà als quals donarà servei la nova caldera són l'ajuntament, la sala polivalent, la farmàcia municipal i el col·legi Gira-sol, amb una longitud total de xarxa de calor de 336 metres.

La proximitat física dels diferents edificis així com les facilitats per realitzar una actuació conjunta han afavorit la construcció d'aquest sistema centralitzat de calefacció.

El projecte de caldera de biomassa i xarxa de calor per dotar de calefacció diversos edificis municipals ha tingut el suport de la Diputació de Barcelona i s'ha inclòs dins el programa europeu ELENA d'eficiència energètica i renovables, que té per objectiu reduir les emissions de CO2 en els municipis que hi participen. La nova instal·lació ha significat una inversió de 108.133 euros.

La biomassa té una gran potencialitat com a sector estratègic emergent, que pot generar nova ocupació a partir de recursos forestals desaprofitats dels boscos de la zona. Gràcies a la utilització d'aquest recurs energètic es pot millorar l'entorn mediambiental a partir de la neteja de boscos, amb una reducció del risc d'incendis i també d'emissions de CO2.