Tret de sortida, avui, de la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura (UCEN), que té lloc a Berga. En el certamen d'enguany es manté la bona afluència de participants. Hi ha un centenar de persones matriculades. El coordinador dels diferents cursos que hi tenen lloc, Josep Font, explica que la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura fa anys que arriba més enllà del Berguedà. "Creix el nombre de persones de fora de la comarca que segueixen els cursos", indica. Incideix en el fet que els participant provenen de 91 municipis diferents. "Tenim una mostra representativa de moltes comarques del país. Tot i que també cal destacar que hi ha gent del País Valencià i les Illes", afirma.

Una de les activitats més destacades serà la xerrada de Pere Palacín, director general d'Energia, Mines i Seguretat. Hi serà present el dia 10 de juliol a les 11 del matí. Farà, de fet, l'acte central d'aquesta edició de la UCEN. Un dels principals cursos d'enguany tindrà lloc entre avui i demà i tracta sobre prevenció de riscos i emergències. "És molt interessant i hi tindrem persones expertes en aquest àmbit", indica Font. El curs pretén proporcionar un seguit de pautes per saber com cal actuar davant de certes situacions de risc. Hi haurà cinc cursos més, que tractaran temàtiques molt diverses. Els aliments de proximitat, el món mineral, la importància de l'aigua, l'energia i els recursos naturals centraran la resta de cursos. "Cal remarcar que al darrere hi ha la UPC i la UB i que fem venir persones de molta vàlua en els seus respectius camps", afegeix Font.

Tot i que la matricula està oberta a totes les persones que hi vulguin assistir, Font remarca que els cursos, sobretot, estan dirigits a professors d'institut. El col·lectiu, de fet, representa el 85% dels matriculats. També hi ha una quantitat molt important d'estudiants universitaris.

Des de la UCEN s'ha creat l'Associació de l'Exploratori, de la qual formen part persones que han realitzat cursos de la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura. L'objectiu és que la gent proposi temàtiques sobre els nous cursos que s'hi poden fer.