Bagà va fer ahir una passa més en el seu camí per esdevenir un dels punts de referència del turisme cultural relacionat amb l'edat mitjana. En el marc del primer cap de setmana de les Festes de la Baronia i la celebració de la Trobada de Ciutats Medievals, la vila es va agermanar amb el també nucli medieval de la Roca de l'Albera.

L'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, i el seu homòleg rossellonès, Christian Nauté, van encoratjar-se perquè aquesta signatura sigui tan sols un "punt de partida" de nous projectes compartits. Viso va apuntar que els dos municipis, que repetiran l'acte a la Roca el mes que ve, podrien compartir projecte en els camps de, per exemple, la biomassa, les energies renovables, a més de les qüestions més estrictament turístiques i culturals. Viso també va instar les ciutats medievals del país a reimpulsar l'entitat amb noves iniciatives.

Per la seva banda, el batlle de la Roca de l'Albera va afirmar estar molt entusiasmat amb la iniciativa i va remarcar que el seu cor és "mig francès i mig català".

Formalitzat l'agermanament, el palau dels Pinós va acollir una conferència sobre la baronia i la història dels nuclis medievals a càrrec dels historiadors Pere Cascante, de Bagà; Martina Camiade, de la Universitat de Perpinyà, i Jean Pierre Lacombe, de la Roca de l'Albera. Cascante va explicar els orígens de la vila berguedana i el llinatge dels Pinós, que es va assentar a Bagà entre els segles XII i XV. Pierre Lacombe va presentar la vila rossellonesa i va repassar els lligams històrics de les dues viles en el marc dels antics comtats de Rosselló i la Cerdanya. Finalment, Camiade va analitzar la presa de possessió de la senyoria de la Roca, el 1436. La historiadora va fer un retrat del poble a l'època de Pere Galceran III.