El professor mallorquí Jaume Sastre que va estar quaranta dies en vaga de fam per defensar una educació en català a les Illes serà un dels convidats estrella de l´Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la Diada del Pi de les Tres Branques, que es realitza aquest diumenge al Pla de Campllong, a Castellar del Riu.

Sastre serà el representant de les Illes Balears i Pitiüses a l´Aplec, que també comptarà amb la presència del politòleg i escriptor Roger Buch, en representació del Principat, i de l´historiador del País Valencià David Garrido. Aquests tres convidats, juntament amb el vicepresident de l´ANC, Jaume Marfany, seran els encarregats de fer els parlaments de l´acte institucional que organitza l´Ajuntament de Castellar del Riu, juntament amb l´assemblea a les 12.00 hores.

Anteriorment, l´ANC realitzarà una V gegant per reivindicar el dret dels catalans a votar el proper 9 de novembre. Aquesta escenificació comptarà amb la participació de 1.400 persones i tindrà una alçada de 50 metres per pal amb l´arbre emblema dels Països Catalans com a vèrtex central. Aquesta iniciativa de la sectorial berguedana busca donar sentit al fet de poder votar a la consulta sobiranista però, sobretot, criticar l´ amputació d´una de les tres branques el passat mes de maig.

Posteriorment, i com en anys anteriors, els Castellers de Berga faran una actuació davant de l´arbre, es llegirà el poema de Jacint Verdaguer, i es farà la tradicional ofrena a l´arbre centenari. Després dels parlaments, es cantarà l´Himne de Catalunya i començarà l´acte polític de l´Esquerra Independentista al Pi Jove, a pocs metres del Pi.