L´Ajuntament de Berga i l´Arxiu Comarcal del Berguedà han tancat aquest cap de setmana els actes de Commemoració dels Fets de 1714. Ha estat amb la conferència ´Botiflers o no?´, que a càrrec del director de l´Arxiu Comarcal, F.Xavier Pedrals, es va dur a terme el passat divendres al Pavelló de Suècia.

Durant l´acte, que també va comptar amb la presència de l´alcalde de Berga, Juli Gendrau, i la regidora de Cultura de l´Ajuntament de Berga, Queralt Calderer, es va fer també la presentació dels dos volums de l´arxiu restaurats per l´Ajuntament de Berga. El programa d´actes finalitzats amb aquest darrer de divendres ha consistit en tres conferències al voltant de la Guerra de Successió; una de caire més global en el marc de

Catalunya dins del context de la Guerra de Successió, duta a terme per Agustí Alcoberro; una segona sobre el paper de la Catalunya Central en aquests fets a partir de l'anàlisi de F. Serra; i la darrera, va acostar al paper de Berga i els berguedans durant el període esmentat, tot replantejant el posicionament filipista de la vila de Berga en el context del moment.

Paral·lelament, emmarcat dins aquest cicle, es va poder veure una exposició instal·lada a l'aire lliure, que sota el títol ´300 anys després´ va permetre una aproximació a fons dels fets de la Guerra de Successió, als fets més importants ocorreguts durant aquests 300 anys i també va comptar amb un apartat dedicat a Berga en el que també s'informava sobre els esdeveniments més importants i la situació a la vila al 1714, al llarg d'aquests 300 anys i a l'actualitat. Les dades d'aquest darrer apartat dedicat a Berga es poden continuar consultant al vestíbul de l'Arxiu Comarcal, on s'hi ha instal·lat un plafó amb aquests continguts.

A més, complementant aquests actes, també s'ha presentat l'Erol monogràfic dedicat al 1714, i la documentació restaurada de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, consistent en dos volums de la sèrie ´notable´, de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Berga. En concret, els dos volums restaurats enguany són dos llibres escollits per l'Arxiu Comarcal per l'especial importància que signifiquen en el context del Tricentenari. Es tracta de ´Memorials llibre 149´, que conté informes, comunicacions, demandes, sol·licituds i memorials que el Comú de la Vila de Berga trametia a les autoritats superiors, i conté molts informes relacionats amb la Guerra de Successió; i l'altre és el llibre ´Varias comunicacions al govern de la Vila´, consistent en un conjunt d'expedients de temes molt diversos com els de propietats, notícies de plets de la Vila, així com gestions especials vinculades amb la Guerra de Successió; en conjunt, temes que l'Ajuntament del moment va considerar que eren importants de conservar pel futur.

Amb el darrer d'aquests actes s'ha donat per tancat el programa d'activitats conjuntes entre l'Ajuntament de Berga i l'Arxiu Comarcal del Berguedà en el marc dels actes de Commemoració del Tricentenari. A més, complementant aquests actes, també s'ha presentat l'Erol monogràfic dedicat al 1714, i la documentació restaurada de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, consistent en dos volums de la sèrie ´notable´, de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Berga. En concret, els dos volums restaurats enguany són dos llibres escollits per l'Arxiu Comarcal per l'especial

importància que signifiquen en el context del Tricentenari. Es tracta de ´Memorials llibre 149´, que conté informes, comunicacions, demandes, sol·licituds i memorials que el Comú de la Vila de Berga trametia a les autoritats superiors, i conté molts informes relacionats amb la Guerra de Successió; i l'altre és el llibre ´Varias comunicacions al govern de la Vila´, consistent en un conjunt d'expedients de temes molt diversos com els de propietats, notícies de plets de la Vila, així com gestions especials vinculades amb la Guerra de Successió; en conjunt, temes que l'Ajuntament del moment va considerar que eren importants de conservar pel futur.