Personal tècnic del Parc Natural del Cadí-Moixeró ha descobert aquest estiu una nova població de l´esperó muntanyenc (Delphinium montanum). Es tracta d´una planta endèmica i amenaçada que s´ha pogut descobrir a partir de prospeccions de camp realitzades.

Aquesta planta només viu a les tarteres d´alta muntanya del Pirineu oriental i, en tot el món, solament se´n coneixen una desena de poblacions. A causa de la seva raresa, és protegida legalment mitjançant el Decret 172/2008 (Catàleg de flora amenaçada de Catalunya).

La nova població se situa al sector sud-oest de la serra del Cadí, municipi de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell). Encara no se n´ha fet un cens exhaustiu, però s´estima que hi ha 4.000 - 5.000 individus, dels quals uns 2.000 són reproductors. Segons aquesta estimació, es tracta d´una de les poblacions més grans d´aquesta espècie, segurament la tercera més nombrosa del món. Al Parc Natural del Cadí-Moixeró, l´esperó muntayenc ja estava ben documentat de dos altres llocs, un a la Cerdanya (amb una població més gran) i un al Berguedà (població una mica més petita), a més d´haver-n´hi dues altres indicacions dels anys 80 en llocs on no ha estat retrobat (al vessant nord del Cadí i al Pedraforca).

Amb el descobriment d´aquesta nova població, el Parc Natural es confirma com l´espai de més importància per a la conservació d´aquesta planta, ja que segons les dades actuals més de la meitat de la població mundial s´ubica dins els seus límits.

El Parc Natural fa un seguiment de les poblacions d´aquesta espècie de fa anys per estudiar-ne la viabilitat de futur, ja que, tot i que és una planta tòxica, els isards en mengen les flors. Sortosament, s´ha comprovat que això no comporta una disminució de la capacitat de reproducció a través de les llavors, ni afecta la salut dels isards.

L´esperó muntanyenc és una de les plantes que ha estat seleccionada per a un projecte de col·laboració transfronterera sobre la flora d´interès patrimonial del Pirineu català, en què participen espais naturals protegits i administracions de Catalunya, França i Andorra. En el marc d´aquest projecte, enguany s´establiran parcel·les de seguiment a llarg termini i es faran censos en cinc o sis poblacions de Delphinium montanum al Cadí, el Ripollès, l´Alta Cerdanya i el Conflent.