Moda transgressora a Cal Rosal

La primera edició de 'KonventModa' tindrà lloc el proper cap de setmana a l'antic convent de la colònia tèxtil

17.10.2014 | 09:23
Moda transgressora a Cal Rosal
Moda transgressora a Cal Rosal

"La moda ha passat de moda". Marta Martínez, directora del nou festival 'KonventModa', ha explicat a l'ACN que fa anys que no s'innova en aquest sector. Segons ha dit, sempre es fan les mateixes passarel·les i sembla que la moda estigui limitada a un sector elitista de la societat. Per aquest motiu, neix 'KonventModa', un festival que vol transgredir i fer viure la moda d'una altra forma. La cita té lloc en un antic convent de monges de la colònia tèxtil Cal Rosal, a Olvan. En aquest espai, els dissenyadors tenen total llibertat i poden fer "el què vulguin, com vulguin i on vulguin". La primera edició, que tindrà lloc aquest cap de setmana, estarà dedicada a la creadora de Sabadell, Txell Miras.

Durant anys, el tèxtil va ser una de les principals indústries del Berguedà, però el pas del temps ha anat esborrant part d'aquesta història. Ara, tot aquest bagatge de fil i agulla es vol recuperar i, per això, neix el festival 'KonventModa'. Es tracta d'un nou esdeveniment que vol oferir al públic un contacte directe amb les propostes de moda que existeixen i donar a conèixer el talent del país.

Precisament, el festival té lloc en un antic convent de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà). Un edifici emblemàtic del segle XIX que, fins l'any 1992, va acollir monges, treballadores tèxtils i els joves de la colònia. Es tracta d'un immoble que, fins fa una dècada estava en desús, degradat i abandonat i que, gràcies a Konvent.0 - un col·lectiu integrat per artistes de diferents disciplines- s'ha convertit en un espai per difondre l'art contemporani.

La primera edició del 'KonventModa' vol donar a conèixer el disseny i la creació del vestir que es fa a Catalunya. A més, vol defugir dels esquemes que, segons la directora del festival, hi ha actualment al voltant de la moda. D'aquesta manera, en aquest espai s'ofereix al dissenyador total llibertat per crear. Un fet que, segons Martínez, els artistes agraeixen perquè "estem parlant d'un món on les pautes estan molt marcades: han de fer dues col·leccions l'any, amb unes talles concretes, per unes dates...". "Tot està tan pautat que és avorrit", ha lamentat.

El festival tindrà lloc des d'aquest divendres i fins diumenge, i comptarà amb tot un conjunt d'actuacions musicals. La idea de 'KonventModa' és fer tres festivals l'any i tot indica que la propera edició estarà dedicada a la dissenyadora manresana Míriam Ponsa.

Txell Miras, una artista amb filosofia 'Konvent.0'

En aquesta edició, l'artista escollida és la sabadellenca Txell Miras (Sabadell, 1976). Amb taller a Terrassa, però amb una llarga trajectòria internacional, Miras segueix un esperit lliure i una mirada polifacètica per expressar l'estètica del vestir. La directora del festival ha explicat que s'ha optat per aquesta dissenyadora perquè és una persona amb filosofia 'Konvent.0'. És a dir, que no segueix els estereotips. "Ella no fa dos col·leccions l'any, no fa una desfilada quan toca", ha explicat.

Més educació cultural

Des de Konvent.0, Marta Martínez creu que fa falta més educació cultural. "Cal que la cultura s'expliqui d'una altra manera, que els nens des de petits entenguin que l'art és positiu", ha explicat. En aquest sentit, considera que la cultura s'ha de potenciar des de la base perquè "és una de les coses més importants que tenim" i, en aquest sentit, creu que és important organitzar esdeveniments fora de la gran capital.

Berguedà

Carme Casas
Destituïda la gerent del Consell Comarcal del Berguedà que acumula tres condemnes

Destituïda la gerent del Consell Comarcal del Berguedà que acumula tres condemnes

La Fiscalia s'ha querellat recentment contra Carme Casas per fer d'arquitecta a l'Ajuntament de...

Berga rep la Flama del Canigó amb activitats per celebrar la revetlla

Òmnium Cultural del Berguedà ha unit el teixit associatiu per organitzar actes en la nit més curta

La festa major de la Font del Ros escalfa motors amb el primer concurs de tapes

La festa major de la Font del Ros escalfa motors amb el primer concurs de tapes

Els participants que tastin les tapes dels set bars del barri entraran en un sorteig d'un àpat per...

Destituïda la gerent del Consell Comarcal del Berguedà

Destituïda la gerent del Consell Comarcal del Berguedà

Carme Casas, que té tres condemnes per la seva gestió al consistori de Cercs, és rellevada per...

La Festa dels Templers de Puig-reig creix un dia i aposta pels més menuts

La Festa dels Templers de Puig-reig creix un dia i aposta pels més menuts

El certamen tindrà lloc del 30 de juny al 2 de juliol a la zona del castell amb propostes per a...

El BdeGust celebra els 10 anys amb una setmana d'actes

El BdeGust celebra els 10 anys amb una setmana d'actes

La mostra reivindica el potencial gastronòmic i vitivinícola berguedà

Enllaços recomanats: Premis cinema