Moda transgressora a Cal Rosal

La primera edició de 'KonventModa' tindrà lloc el proper cap de setmana a l'antic convent de la colònia tèxtil

17.10.2014 | 09:23
Moda transgressora a Cal Rosal
Moda transgressora a Cal Rosal

"La moda ha passat de moda". Marta Martínez, directora del nou festival 'KonventModa', ha explicat a l'ACN que fa anys que no s'innova en aquest sector. Segons ha dit, sempre es fan les mateixes passarel·les i sembla que la moda estigui limitada a un sector elitista de la societat. Per aquest motiu, neix 'KonventModa', un festival que vol transgredir i fer viure la moda d'una altra forma. La cita té lloc en un antic convent de monges de la colònia tèxtil Cal Rosal, a Olvan. En aquest espai, els dissenyadors tenen total llibertat i poden fer "el què vulguin, com vulguin i on vulguin". La primera edició, que tindrà lloc aquest cap de setmana, estarà dedicada a la creadora de Sabadell, Txell Miras.

Durant anys, el tèxtil va ser una de les principals indústries del Berguedà, però el pas del temps ha anat esborrant part d'aquesta història. Ara, tot aquest bagatge de fil i agulla es vol recuperar i, per això, neix el festival 'KonventModa'. Es tracta d'un nou esdeveniment que vol oferir al públic un contacte directe amb les propostes de moda que existeixen i donar a conèixer el talent del país.

Precisament, el festival té lloc en un antic convent de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà). Un edifici emblemàtic del segle XIX que, fins l'any 1992, va acollir monges, treballadores tèxtils i els joves de la colònia. Es tracta d'un immoble que, fins fa una dècada estava en desús, degradat i abandonat i que, gràcies a Konvent.0 - un col·lectiu integrat per artistes de diferents disciplines- s'ha convertit en un espai per difondre l'art contemporani.

La primera edició del 'KonventModa' vol donar a conèixer el disseny i la creació del vestir que es fa a Catalunya. A més, vol defugir dels esquemes que, segons la directora del festival, hi ha actualment al voltant de la moda. D'aquesta manera, en aquest espai s'ofereix al dissenyador total llibertat per crear. Un fet que, segons Martínez, els artistes agraeixen perquè "estem parlant d'un món on les pautes estan molt marcades: han de fer dues col·leccions l'any, amb unes talles concretes, per unes dates...". "Tot està tan pautat que és avorrit", ha lamentat.

El festival tindrà lloc des d'aquest divendres i fins diumenge, i comptarà amb tot un conjunt d'actuacions musicals. La idea de 'KonventModa' és fer tres festivals l'any i tot indica que la propera edició estarà dedicada a la dissenyadora manresana Míriam Ponsa.

Txell Miras, una artista amb filosofia 'Konvent.0'

En aquesta edició, l'artista escollida és la sabadellenca Txell Miras (Sabadell, 1976). Amb taller a Terrassa, però amb una llarga trajectòria internacional, Miras segueix un esperit lliure i una mirada polifacètica per expressar l'estètica del vestir. La directora del festival ha explicat que s'ha optat per aquesta dissenyadora perquè és una persona amb filosofia 'Konvent.0'. És a dir, que no segueix els estereotips. "Ella no fa dos col·leccions l'any, no fa una desfilada quan toca", ha explicat.

Més educació cultural

Des de Konvent.0, Marta Martínez creu que fa falta més educació cultural. "Cal que la cultura s'expliqui d'una altra manera, que els nens des de petits entenguin que l'art és positiu", ha explicat. En aquest sentit, considera que la cultura s'ha de potenciar des de la base perquè "és una de les coses més importants que tenim" i, en aquest sentit, creu que és important organitzar esdeveniments fora de la gran capital.

Berguedà

La Fira de Santa Tecla de Berga es converteix en l'aparador de la raça bruna dels Pirineus

La primera subhasta de sementals congrega ramaders de diferents comarques pirinenques i atrau una...

«Les vaques autòctones són dòcils i això agrada als ramaders»

La Federació de la Raça Bruna dels Pirineus aglutina els ramaders que en les seves...

El Patronat accepta celebrar una Patum extraordinària per la República Catalana

El Patronat accepta celebrar una Patum extraordinària per la República Catalana

La proposta de la colla de la guita xica es portarà a terme en funció dels resultats del referèndum

40 salts de plens i 16 salts de maces seran sortejats

Els nous estatuts de la colla dels plens rebran «alguns suggeriments» de la regidoria i seran...

La Pobla de Lillet vol canviar de dates la Fira del Bolet per rebre més visitants

La Pobla de Lillet vol canviar de dates la Fira del Bolet per rebre més visitants

La 27a edició de la fira, celebrada durant aquest cap de setmana, està sent auditada per la...

El concurs de plats cuinats amb bolets celebra els 19 anys

? Els actes destacats d'ahir dissabte van ser la 3a edició de Vermut i Tapes, amb 5 marques...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema