D

iuen que allò difícil no és arribar sinó mantenir-se. El restaurant Estany Clar de Cercs, el primer del Berguedà que va aconseguir una de les prestigiades estrelles de la guia vermella Michelin, el 2004, ara celebra una dècada formant part del rutilant univers d'aquesta bíblia de la gastronomia mundial. Més tard, el 2007, s'hi afegirien els seus col·legues de Els Casals, a Sagàs. El Berguedà, una comarca de poc més de 40.000 habitants, pot presumir de mantenir el seu patrimoni estrellat tot i estar lluny de centres urbans.

Els responsables i ànimes de l'Estany Clar són Anna Arisó (Berga, 1970) i el seu marit, Josep Xandri (la Coma, 1962). Ella s'ocupa de la sala i ell, de la cuina. Ser a la guia suposa formar part de l'elit de la cuina. Per als foodies (aficionats del bon menjar i beure), la Michelin representa una mena de llibre de capçalera, "un valor segur" perquè recull uns estàndards de qualitat que són el que busquen determinats col·lectius "Hi ha persones que es mouen per anar als restaurants que surten a la guia". Clients sibarites que saben el que volen i on trobar-ho. "Ens ha fet venir un tipus de client que abans de l'estrella no teníem" provinent de la península ibèrica i també de l'estranger. Aquest perfil de client, si no tens l'estrella, ja no vénen".