El municipi ha hagut de gestionar la neteja de carrers, la gestió dels serveis del municipi, i l´acollida (menjar i dormir) dels nens de fora de Berga que es trobaven a les escoles, 10 camioners atrapats per la forta nevada i 52 persones més

Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat avui amb èxit un simulacre de despatx d´un Pla d´Actuació Municipal (PAM) per fer front a les incidències provocades per una nevada al Berguedà, amb afectacions directes sobre el municipi de Berga.

Un simulacre de despatx es caracteritza perquè no mobilitza mitjans ni serveis d´emergències, sinó que el seu objectiu principal és la pràctica en la presa de decisions. Depenent com es realitzi, pot arribar a simular una situació semblant a la real en quant a pressió, deguda als problemes que es van plantejant i al temps de què es disposa per solucionar-ho.

Els simulacres de despatx van dirigits, en la majoria dels casos, als responsables dels operatius i a les autoritats que gestionen i dirigeixen els plans d´emergència.

El simulacre d´avui ha estat una prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat i ha permès posar a prova l´activació del PAM de Berga; la Constitució del Centre de Coordinació Municipal (Cecopal); la presa de decisions respecte la direcció de l´emergència per part dels components del Cecopal i el/la Director/a del pla; els avisos interns i externs contemplats en el pla, i finalment els protocols d´actuació dels grups i la coordinació entre ells.

A Berga, capital del Berguedà, s´ha simulat una nevada que ha tingut incidències i afectacions directes sobre el municipi, la majoria de les quals han hagut de ser resoltes pel Comitè d´Emergències Municipal definit en el PAM.

Al simulacre hi han participat les persones de l´Ajuntament que estarien implicades en la resolució d´una emergència real a nivell municipal. La reunió ha estat presidida per l´Alcalde del municipi, Juli Gendrau. També han participat altres regidors, la cap de la policia local i altres tècnics i membres de l´Ajuntament.

La cap del Servei d´Implantació de la Protecció Civil de la Generalitat, M.José Pérez, ha conduit el simulacre amb el suport dels Serveis Territorials de la Direcció General de Protecció Civil a la Catalunya Central.

La nevada al municipi ja estava prevista perquè Protecció Civil havia emès el dia anterior una prealerta del pla NEUCAT. Tot i així, el front que s´esperava a la tarda s´avança al matí i afecta el transport escolar. El municipi ha decidit activar el PAM de nevades en fase de d´Alerta. Degut a la gran quantitat d´incidències que, en poc temps, ha provocat la nevada s´ha decidit pujar el pla a fase d´Emergència.

A banda de les accions de neteja de carrers i carreteres, s´ha hagut de gestionar com fer la sortida dels nens de les escoles i l´acollida dels nens de fora del municipi. Pel que fa al transport escolar s´ha tallat la ruta de l´Alt Berguedà i 72 nens de fora del municipi han necessitat acollida. En un principi ha significat organitzar el dinar per tots els escolars i més tard també les gestions per passar la nit.

A les gestions pròpies de neteja de carrers i de serveis afectats per la mobilitat s´ha sumat l´acollida de 52 persones (gent gran) que anaven en autocar i no han pogut continuar la marxa, més 10 camioners que s´han vist afectats per la tempesta. A tots ells se´ls hi ha hagut de buscar un lloc on passar la nit, així com també el menjar.

La desactivació del PAM s'ha pogut fer un cop el gruix de les incidències ha estat resolt. Un cop acabat el simulacre s´ha fet una reunió de valoració entre tots els implicats en la gestió de l´emergència al municipi i Protecció Civil de la Generalitat.

El passat 3 de desembre, Protecció Civil va fer una reunió al municipi per explicar-los en què consistiria el simulacre i com s´hauria de dur a terme. A la reunió de presentació hi va assistir el regidor i Coordinador Municipal de l´Emergència Ramon Bajona i Riu i tècnics del municipi. Per part de la DGPC, la cap del Servei d´Implantació, Ma José Pérez, va presentar la sessió acompanyada de la responsable dels Serveis territorials de Protecció Civil a la Catalunya Central i de la responsable de Suport a la implantació.

A la reunió també es va fer un repàs del PAM Neucat de Berga i del pla NEUCAT de la Generalitat de Catalunya. El PAM Neucat de Berga es va homologar a la Comissió de Protecció civil el 12 de juny de 2014.