troballa del cap primigeni de la Guira Xica de la Patum és una de les novetats més destacades de la reedició del llibre Patum! presentat aquesta tarda a Berga dins dels actes de commemoració del novè aniversari de la declaració de la festa berguedana com a Patrimoni de la Humanitat.

La localització d'aquesta peça per part d'Albert Rumbo ha centrat la presentació de la nova edició del llibre que va sortir a la llum l'any 2001. L'historiador i president del Patronat de la festa ha explicat que el cap es conservava a cal Serraïs, del carrer Buxadé de Berga i ha volgut agrair la seva col·laboració a Joan Calveras i Núria Font, que en són els propietaris. La peça va ser construïda entre el 1868 i el 1872 i va començar a saltar a la plaça l'any 1890. Posteriorment va ser substituïda per un nou cap perquè l'original tenia les orelles de llauna i suposava un perill potencial per als patumaires.

El llibre és obra d'Albert Rumbo, de Manel Escobet i de Salvador Vinyes i s'ha tornat a publicar amb l'objectiu d'ampliar la informació de la festa i d'afegir tota la documentació que s'ha localitzat en els darrers anys i també algunes efemèrides com per exemple, la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005.