El portaveu de l´Associació Islàmica de Berga condemna l´atemptat de París. Té clar que les lleis marquen les normes de convivència i assegura que aquest principi el tenen clar els membres de la comunitat que representa. Tot i respectar la llibertat d´expressió com un pilar de la democràcia, indica que no tots els discursos tenen el mateix rigor. En aquest sentit assenyala que, tot i respectar la llibertat d´expressió, des de Charlie Hebdo es feien caricatures ofensives per als musulmans.

La seva comunitat té clar que els ninotaires de Charlie Hedbo poden dibuixar el que vulguin emparats pel dret a la llibertat d´expressió?

Cert. La llibertat d´expressió els empara. També és cert que algunes de la caricatures que es veien a la revista ofenien la comunitat musulmana. Les lleis marquen les normes de convivència. I evidentment tots tenim clar que assassinant persones no se solucionen els problemes. En aquest cas, si hi havia tota una comunitat ofesa, s´havia d´actuar amb les lleis per veure fins a quin punt les persones que dibuixaven en aquesta publicació podien fer les caricatures que dibuixaven.

L´ofenen les caricatures de Charlie Hebdo?

Per començar ha de quedar clar que jo sóc musulmà i defenso la meva religió, l´islam. Però simplement estem parlant de caricatures. Unes caricatures que expressen una opinió, ja que hi ha llibertat d´expressió. Però no estem parlant d´una publicació rigorosa. Les persones intel·ligents veuen que aquests dibuixos expressen ofenses amb idees simples. Per aquest motiu, la meva opció és la d´ignorar les caricatures. És cert que hi ha persones molt radicalitzades i crec que els ninotaires de la revista sabien el risc que corrien dibuixant aquelles caricatures. Ara s´ha d´anar molt alerta. La tensió no pot precipitar un espiral d´actuacions violentes des de cap part. Seria molt perillós.

Quina opinió té dels assassins?

Com deia, els problemes s´han de solucionar amb les lleis. A més, els musulmans, tot i defensar la religió, no donem suport la violència. Un musulmà té una família i una vida com qualsevol altre, tot i estar inspirat per la religió. No aniria a matar gent per defensar la seva creença. Considero que s´ha de ser un inculte per matar una altra persona pel simple fet d´haver dibuixat una caricatura.

Desmarca el terrorisme de la seva religió?

Totalment. Crec que si hi ha persones que cometen actes terroristes és perquè provenen de països molt afectats per la guerra i han conviscut amb la mort.