A un quart d´onze del matí del dijous 9 de març passat, alguns veïns del bloc de pisos situat al número 32 del carrer de les Abelles de Puig-reig van veure que sortia fum d´un dels apartaments de l´edifici. Pocs minuts després, l´oficina del vigilant municipal del poble va rebre una trucada dels Mossos d´Esquadra informant que hi havia un incendi en un immoble i que hi havia una dona de més de 80 anys que demanava auxili des d´un dels balcons de la casa.

Abans que hi arribessin els Bombers, Paul Mateo, del cos de Vigilants Municipals, i el cap de Protecció Civil de la localitat, Jordi Soler, que en aquell moment estaven junts, van desplaçar-se rabent al lloc dels fets. «Mentre en Jordi controlava el trànsit al carrer, jo vaig pujar al pis», recorda el vigilant. Tot just entrar-hi amb l´ajuda del fill de la dona i un veí, va sorprendre´l la intensitat del foc i el núvol de fum dens i opac, que cobria totes les habitacions i passadissos del pis, impedia de distingir amb claredat els contorns dels mobles i dificultava la respiració.

En arribar al balcó, fent tentines i a les palpentes, el vigilant va trobar la dona agafada amb força a la barana. Al cap d´un instant, en Jordi, en veure que el seu com-pany havia entrat al pis, va pujar a ajudar-lo i entre tots dos se la van carregar a les espatlles i la van baixar al carrer.

«En aquests casos», explica Paul Mateo, «el primer que s´ha de fer és treure la gent de dins i, després, sufocar les flames. Nosaltres no estem preparats per extingir incendis, però podem socórrer les persones, sempre que estiguem en condicions de fer-ho i no posem la nostra vida en perill».

El vigilant i el cap de Protecció Civil admeten que es van arriscar en el rescat, però defensen que van fer el mateix que hauria fet qualsevol persona «amb humanitat». «Hi ha gent, fins i tot gent important al poble, que ens ha dit: ´per què vau entrar? No hauríeu d´haver-hi entrat!», expliquen, «i nosaltres els diem: ´si hagués estat la teva mare, què hauries fet?». L´Ajuntament de Puig-reig ha agraït públicament aquesta acció heroica.

En Jordi i en Paul lamenten que la formació per a cossos com el de voluntaris de Protecció Civil o el de Vigilants Municipals sigui tan escassa i insuficient.

«Els membres de Protecció Civil fem uns cursos bàsics sobre aquests temes a l´Escola de Policia, ja que la nostra funció és donar suport a la guàrdia municipal, als Mossos o a qui ho necessiti. Els qui estan més preparats en aquest sentit són els Bombers», conclou Soler. Protecció Civil de Puig-reig està format per voluntaris que col·laboren en diverses tasques amb l´únic vigilant per torn horari que hi ha al poble.

Pel que fa al cos de Vigilants Municipals, la preparació és gairebé nul·la. «No hem fet cap curs de formació que ens prepari per afrontar una emergència d´aquest tipus, i nosaltres sempre som els primers d´arribar al lloc dels fets», remarca Mateo. «Al cap i a la fi», conclou el vigilant, «aprenem de les vicissituds de la vida».