Les matemàtiques són una de les seves passions. Així ho confessa David Ballonga i Barat, un jove estudiant de Puig-reig que ha acabat la seva etapa a l´institut per iniciar la vida universitària. De moment, a l´espera de conèixer les notes de la selectivitat, es mostra relaxat i a la vegada pendent de saber quin serà el seu futur a partir del setembre. Ell ho té clar: vol estudiar la carrera de Matemàtiques, tot i que encara està indecís de quina universitat escollirà, i és que, en part, dependrà dels resultats finals, que són els que acabaran de decantar la balança.

Té 17 anys i ha cursat segon de batxillerat al centre de secundària de Puig-reig. Com tots els estudiants, durant aquest any ha hagut de fer el seu treball de recerca. Ballonga ha estat l´únic que ha escollit les matemàtiques per desenvolupar la seva recerca. «Jo tenia al cap fer un treball de la branca de les matemàtiques, però no sabia cap on dirigir-lo fins que una professora ens va presentar una proposta i com que ningú més hi estava interessat, la vaig escollir jo», explica.

Amb el títol «De la fórmula a la forma», el jove estudiant ha volgut relacionar les matemàtiques amb l´espai. Tal com ell ho explica, el treball ha consistit a «convertir els conceptes matemàtics, des dels més bàsics fins als més complexos, en formes amb la idea de voler simplificar les matemàtiques i acostar-les a tots els públics». Segons Ballonga, el que més li ha agradat i li ha cridat l´atenció del treball ha estat l´utilització del programari específic que permet transformar les fórmules matemàtiques en formes geomètriques. L´objectiu del jove puig-reigenc era demostrar que els objectes es poden descriure matemàticament i, a la inversa, que les fórmules poden esdevenir formes.

La seva recerca ha participat als premis Poincaré de la Universitat Politècnica de Catalunya, en el qual ha rebut una menció especial. «No m´imaginava ni que pogués presentar el treball a cap concurs, però encara menys guanyar-lo», confessa. A més, el treball també ha resultat finalista en un dels premis que organitza la Universitat Pompeu Fabra.

És conscient que les matemàtiques no agraden a tothom, «molta gent s´espanta des del principi i no s´espera a poder-les entendre i a entrar-hi», explica. És per això que creu que «tothom hauria de donar una oportunitat a les mates, i no deixar-se impressionar a la primera». Ballonga espera poder-se dedicar a la recerca en aquesta branca científica, tot i que és conscient de la dificultat que comporta. «De moment començaré els estudis universitaris, i a veure com m´hi trobo i quines són les assignatures que he de fer, i a partir d´aquí ja ho anirem veient perquè sé que cal ser molt bo en aquest món». Amb tot, es mostra il·lusionat de poder iniciar una nova etapa en el món de les matemàtiques, una de les seves inquietuds, i creu que els resultats i les valoracions ja arribaran quan toquin, un cop hagi iniciat els estudis. «En tinc moltes ganes», conclou somrient.