Mare treballadora i mestra de primària. Així es descriu la nova presidenta de Creu Roja del Berguedà, Montse Pont (Sagàs, 1978), que tot just acaba d´estrenar-se en el càrrec després de molts anys a dins de l´entitat com a voluntària i darrerament també com a vicepresidenta del comitè de direcció al Berguedà. Té clar que Creu Roja a la comarca continuarà els projectes que ja estan en marxa amb l´objectiu de potenciar encara més els serveis per crear ocupació i facilitar als seus usuaris no dependre dels programes d´atenció per evitar l´exclusió social.

Com va entrar a Creu Roja?

Ja fa anys, des del vessant de formació, fent els cursos de socorrisme. A partir d´aquest moment, m´hi vaig sentir bé i vaig entrar com a voluntària, fins que vaig començar a formar part del comitè. Ara, després que Josep Maria Castellà plegués, de la mort de Ramon Corominas i d´un període de transició, m´han votat com a presidenta.

Quins són els projectes que cal tirar endavant durant els propers anys?

L´objectiu és continuar la feina feta fins ara. Una de les nostres prioritats, i que ja estem duent a terme, és potenciar el servei Ocupa´t, perquè no volem donar ajudes, sinó que treballem perquè tothom sigui autosuficient i pugui aconseguir un lloc de treball per mantenir-se. Evidentment, això no vol dir que no continuem apostant pels programes de suport a les famílies i a la infantesa, per exemple, en situacions d´urgència.

Sou una entitat social que es regeix pel voluntariat. Per quin moment passeu?

Estem molt contents perquè, pel que fa a voluntaris, ens movem al voltant de 200 persones que col·laboren amb nosaltres, i d´aquestes, una cinquantena són en l´àmbit estrictament social. Per altra banda, tenim molta sort de disposar de 2.000 socis, que això, per una comarca com el Berguedà, està molt bé.

El nombre de voluntariat s´ha vist disminuït o ha crescut amb la crisi?

Ens hem mantingut, però el que sí que tenim clar és que hem de treballar per dinamitzar aquest voluntariat. Tenim molta gent, però som conscients que ens falta la part d´organització, que és el que més ens costa tenint en compte que el nostre equip tècnic no és gaire gran.

Com ha canviat Creu Roja abans i després de la crisi?

La crisi s´ha notat a tots els nivells, i el que més ens ha sobtat des de la nostra entitat es rebre usuaris que tenen recursos zero, que si abans de la mala situació econòmica estaven malament, ara estan molt pitjor.

Què cal per posar fi a aquesta desigualtat?

El que intentem nosaltres és dignificar la situació de les persones i aconseguir que puguin sentir-se en un espai de normalitat. Per això, pel que fa a atenció a les famílies no només donem paquets d´aliments, sinó que treballem per aconseguir que trobin feina, com deia abans.

Amb el nou local acabat d´estrenar voleu potenciar l´Ocupa´t. Té bons resultats?

Fins ara hem donat servei a prop de 500 persones. El 2014, 52 persones van trobar feina i, des de començament d´any, ja tenim 54 persones ocupades. Aquest programa l´oferim conjuntament amb Càritas i l´Ajuntament de Berga. Amb el nou local hem aconse-guit separar els espais per poder oferir una més bona atenció als nostres usuaris.

Quants usuaris ateneu, al Berguedà?

Rondem els prop de 2.400 usuaris, però aquí cal especificar els usuaris que són exclusivament d´intervenció social, com les famílies del punt de suport, les que reben ajudes mensualment, la gent gran del programa de vellesa activa, els infants de la campanya de Nadal o el transport adaptat. Per altra banda, també hi ha els que es formen als diversos cursos o les atencions i preventius que fem, que no són d´intervenció social.