La comarca del Berguedà disposa actualment de 13 depuradores en servei i 16 estacions de bombament, que fan possible tractar conjuntament un cabal d'aigües residuals de 3,6 hm cúbics l'any (equivalent al sanejament de 39.000 d'habitants). Això significa que les depuradores existents a la comarca garanteixen el sanejament del 84% de la seva població. El Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya contempla per al període 2016-2021 les actuacions d'ampliació i eliminació de nutrients a la depuradora de Berga. A més, en el marc d'aquesta concessió també s'estan executant les obres de sanejament als nuclis d'Avià i de La Coma i la Pedra-Port del Comte.

Els sistemes de sanejament que actualment estan en servei al Berguedà són els de Bagà/Guardiola de Berguedà, Berga, Casserres, Castellar de n'Hug, Cercs, Gironella, Gósol, Guixaró, Montmajor, La Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-Reig i Sant Corneli de Cercs. L'administració gestora és el Consell Comarcal del Berguedà excepte en els casos de les plantes de Guixaró, Montmajor i La Nou de Berguedà, que són gestionades directament per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Segons informa l'ACA, totes aquestes depuradores, a més de sanejar les aigües residuals generades en els municipis, tamb contribueixen a la millora mediambiental del riu Llobregat.

El Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya i el seu Programa de Mesures, actualment a informació pública, inclou per al període 2016-2021 les actuacions d'ampliació i eliminació de nutrients a la depuradora de Berga i la construcció del sistema de sanejament i depuració del nucli d'Olvan. La primera d'elles té un pressupost adjudicat de gairebé 1,4 MEUR i està sent executada pel Consell Comarcal del Berguedà, amb finançament de la Diputació de Barcelona. L'obra d'execució, iniciada aquest mes de maig, té un termini de 7 mesos.

D'altra banda, les actuacions, incloses en la concessió de PSARU Llobregat Nord, corresponents al sanejament dels nuclis d'Avià i La Coma i la Pedra-Port del Compte centre i sud, s'estan duent a terme i es finalitzaran en el marc d'aquesta concessió.

Pel que fa a la millora qualitativa de les masses d'aigua de la comarca arran de l'activació i millora dels sistemes de sanejament berguedans, l'ACA informa que s'ha constatat una "millora substancial" en els darrers 20 anys. Actualment el 80% de les masses d'aigua (rius) estan en bon estat.

Sanejament a Catalunya

El Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa dels nous per garantir el manteniment o millora de l'estat ecològic de les aigües superficials, subterrànies i marines. A data d'avui les depuradores existents a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.