Les Festes de la Baronia de Pinós posen èmfasi en el paper dels gremis

Bagà incorpora nous atractius per reforçar el seu paper de referent de la cultura popular

10.07.2015 | 10:09
Una escena medieval a les festes del 2014 a Bagà.
Una escena medieval a les festes del 2014 a Bagà.

Les Festes de la Baronia de Pinós de Bagà enguany arriben amb novetats per sumar nous atractius a una festa amb 23 anys d'història. L'efemèride comença aquest diu-menge 12 de juliol i inclou actes els dies 15, 16 i 17 abans d'arribar al plat fort del certamen el cap de setmana del 18 i 19 de juliol.

Bagà aposta per reforçar el paper de "referent de la cultura popular catalana" d'una celebració que és de les més antigues del país, com ha comentat Nicolás Viso, alcalde del poble. Aquest any se centrarà en el paper dels gremis i hi haurà un monogràfic d'un ofici medieval: la ceràmica i la terrissa, que permetrà als visitants veure com mantenen l'ofici els mestres artesans d'aquest sector. Hi haurà un forn de ceràmica i terrissa on es reproduirà tot el procés d'elaboració de les peces en viu. L'alcalde baganès assegura que amb aquest nou atractiu volen "buscar coses que ens diferenciïn de la resta de fires medievals que han proliferat" i mantenir una personalitat pròpia allunyada d'altres esdeveniments de caire més estandaritzat.

Hi haurà nous atractius, com l'anomenat Espai Alquímia, on es podrà aprofundir en el coneixement de les herbes remeieres. Hi haurà mitja dotzena de parades, on es representaran els processos de tot el món de la recol·lecció de les herbes remeieres, de com es poden fer productes cosmètics amb un alambí o de l'elaboració del xarop de pinya d'avet, entre d'altres. També s'exposaran plantes medicinals.
Durant el cap de setmana del 18 i 19 de juliol el barri vell de Bagà es transformarà en un espai medieval amb espectacles en viu com batalles de soldat i almogàvers que tindran un campament permannent sota l'església, a la vora del riu Bastareny. L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, ha destacat que la bellesa i bon estat de conservació del barri vell baganès, que data del segle XIII, fa que aquest certamen hi tingui el seu escenari natural. "Poca decoració hem de posar tenint elements patrimonials com l'edifici de Palau i la plaça Porxada", assenyala.

Els actes de dissabte 18 de juliol es faran de 6 de la tarda fins a les 12 de la nit i el diumenge 19 de 10 a 2 de la tarda.
Durant aquests dos dies es faran més de 80 activitats a càrrec de més de 20 entitats participants. Les Festes de la Baronia mantenen la seva oferta clàssica, com la Fira d'Artesania i Oficis Tradicionals, que aplegarà un centenar d'artesans al barri vell i que faran demostracions de més de 35 oficis diferents. Una altra de les activitats consolidades dins el programa és la Fira de Productors Agroalimentaris del Berguedà. També hi haurà visites teatralitzades o zones de jocs permanents per als més menuts.

Els números de les Festes de la Baronia de Pinós de Bagà parlen per ells mateixos, oi més tenint en compte que es tracta d'una població de 2.225 habitants. L'esdeveniment aplega 100 artesans al barri vell de Bagà, que faran les demostracions dels seus oficis en directe; hi haurà més d'un centenar de cavallers i soldats, el campaments medieval permanent, 15 tallers infantils simultanis d'oficis antics, més de 50 actors i un centenar de voluntaris que fan possible aquesta celebració amb accent baganès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Neus Rius a la botiga
«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Enllaços recomanats: Premis cinema