Esclops, volants, dalles, lligadors, forques, barrals, pedres d´esmolar, càntirs de terrissa, rostes de cansalada, xerricades de vi del porró, música i moltes ganes de passar-s´ho bé. Aquest són només alguns dels ingredients que han fet que Avià arribi a celebrar la vint-i-setena edició de les Festes del Segar i el Batre. Es tracta d´una recreació d´aquestes antigues feines del camp a cura de veïns del poble que tenen la col·laboració de persones arribades de l´Anoia o el Lluçanès. La celebració avianesa neix del poble, la protagonitzen els veïns i seus convidats i preserva l´essència de la que abans de la proliferació de les màquines recol·lectores de cereals era una de les feines més dures del camp: l´època de la sega.

Ahir, a Avià el dia es va llevar amb un cel tapat, cosa que van agrair tant els segadors com el públic assistent, ja que enmig de l´onada de calor d´aquestes dies s´agraïa una atmosfera menys tòrrida malgrat la xafogor que feia.

La proposta avianesa reviu els diferents moments de la sega, el transport de les garbes i la batuda a l´era de Santa Maria, que un dia a l´any perd la seva proverbial tranquil·litat. Al seu voltant hi ha espais per aparcar els vehicles en camps habilitats. I a l´ombra de les alzines hi broten les parades de productes de proximitat i relacionats amb el món rural. Un altre dels moments més esperats de les festes és el de l´esmorzar del segar, que també evoca els d´antany, en concret els de l´era anterior a la preocupació per la figura i els nivells de colesterol. Els segadors i convidats es cruspeixen costelles confitades, tastets, rostes de cansalada, mongetes seques i amanida de tomàquet, ceba i olives. Tot plegat amenitzat per El Pont d´Arcalís, que va tornar a actuar a la tarda a l´Ateneu. Una desena d´avianesos van dansar el nou ball i la cançó de la festa composta per Pep Lizandra (que va fer de mestre de cerimònies) i Narcís Mellado. «Segadors a segar, segar que ja comença a clarejar. Segar. Sega, sega, sega ben arran que la palla va cara i esmola el volant». I fins l´any que ve.