Com seria Bagà amb nous edificis projectats per estudiants d´arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya. Això és el que mostra l´exposició que durant aquests dies es pot veure al Palau de Pinós de la vila de l´alt Berguedà. Es tracta d´una iniciativa de l´Escola Tècnica Superior d´Arquitectura de Barcelona i la UPC, en què els alumnes de 2n curs han estat els encarregats d´idear nous edificis per a la vila o transformar els que ja existeixen.

Concretament, l´exposició aplega una breu mostra de tots els projectes duts a terme durant aquest curs pels estudiants del centre. Sota el títol Cinc x 160 Projectes d´Arquitectura per Bagà s´han aplegat una vintena de projectes de les 800 propostes amb maquetes i plànols detallats. I és que 160 estudiants han rebut l´encàrrec de treballar en cinc temes diferents proposats pel professorat.

Un dels projectes ha consistit en la creació de vuit cases tallers a la rambla del Raval, a l´entrada de la població. Es tracta d´uns espais per viure-hi que inclouen un taller per treballar-hi. La segona proposta ha estat la construcció d´un Centre d´Estudis Històrics i Jardí com a complement del conjunt medieval del Palau, el Castell del Baró de Pinós i el Museu dels Càtars. Els alumnes també han desenvolupat el seu imaginari en la construcció d´un pavelló cívic i d´esbarjo amb una cafeteria, un mirador i una ludoteca per ampliar l´actual plaça Tiraval i obrir-la al riu Bastareny per adaptar-se al paisatge i a l´entorn natural. El quart es tracta de la projecció d´una nova residència assistida, amb horts al costat del riu Bastareny, un equipament que estaria destinat a usuaris amb suficient dependència. El darrer dels temes ha consistit en la renovació de la seu consistorial de Bagà. Es tracta d´un treball de reconstrucció de l´ajuntament de la vila i una reforma de la plaça Catalunya per integrar-hi l´església de Sant Esteve.

Els emplaçaments i els sistemes tècnics que s´havien d´utilitzar han estat escollits per l´equip de docents després d´estudiar els caràcters geogràfics, històrics, socials i arquitectònics de la vila. D´aquesta manera, els projectes són tots diferents, però a la vegada, comparables entre ells. L´objectiu de l´assignatura, a banda del procés d´aprenentatge dels estudiants, és el de donar un punt de vista dels universitaris de fora sobre la vila de Bagà, i busca que les idees sorgides siguin d´interès per als seus habitants. En aquest sentit, el projecte vol transmetre la idea que l´arquitectura no només contribueix a la construcció de la realitat, sinó al coneixement d´aquesta.