Durant els mesos d'estiu i de manera provisional, l'Ajuntament de Borredà assumirà les tasques de neteja del tram protegit de la riera de Merlès, entre la casa rural l'Hostalet, situada al municipi de les Llosses (Ripollès), i l'hostal Sant Cristòfol, ubicat dins el terme de Santa Maria de Merlès (Berguedà). El consistori borredanès ha arribat a aquest acord amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, organisme que coordina les actuacions sobre la riera, repartida en diferents termes municipals.

La neteja de la riera va començar aquest dilluns 20 de juliol a càrrec d'un equip de tres persones contractades a través del Pla d'Ocupació de la Diputació de Barcelona. La brigada, que ja fa tasques de manteniment dintre del nucli urbà de Borredà, es desplaçarà a la riera de Merlès cada dilluns dels mesos d'estiu per netejar 12 quilòmetres del tram de la riera sotmesos a protecció especial. Aquest equip recollirà la brossa dels espais d'estacionament de vehicles, focus principal de deixalles, i, fins i tot, de les riberes i dels gorgs, on també s'acumulen residus, segons explica l'alcalde de Borredà, Joan Roma a través d'un comunicat.

"En les darreres visites que he fet a la riera, he pogut comprovar que la immensa majoria d'usuaris té un comportament exemplar, però una petita minoria continua llençant les deixalles a peu d'aparcament o en qualsevol racó de la riera", explica Roma. D'acord amb el batlle de Borredà, el dijous 16 de juliol l'acumulació de deixalles en mitja dotzena de punts de la riera va fer "aconsellable" enviar-hi un equip de neteja "de manera urgent" per iniciar el cap de setmana del 18 i el 19 de juliol "en condicions adequades".

Durant les properes setmanes, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) farà diverses actuacions als entorns de la riera, com ara col·locar senyals de prohibició de circulació d'autocars en els camins rurals asfaltats d'accés al torrent i instal·lar panells informatius sobre els punts de recollida de deixalles.

"Estem aconseguint canviar el comportament dels visitants de la zona, sobretot pel que fa al respecte a la limitació de velocitat i els espais d'estacionament de cotxes i motos", assegura Roma, i afegeix que "els visitants han de ser conscients que no es pot embrutar l'entorn de la riera de Merlès impunement". L'alcalde de Borredà també ha destacat "l'excel·lent desplegament dels Mossos d'Esquadra i dels agents rurals".