El camí cap a la beatificació de fra Frederic

El religiós berguedà va ser mort per la seva condició juntament amb altres caputxins per la guerra civil a Barcelona

23.07.2015 | 07:40
Fra Frederic
Fra Frederic

Potser el nom de Martí Tarrés i Puipelat no dirà gaire res als lectors que el coneguin com a fra Frederic. L´esmentat era el nom del religiós caputxí berguedà que serà beatificat el proper 21 de novembre a la catedral de Barcelona –en una cerimònia que presidirà el cardenal Angelo Amato–, com a màrtir en haver estat assassinat el 1937 per la seva condició de religiós durant la guerra civil.

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver de l'orde dels caputxins, ha explicat a Regió7 que fra Frederic va néixer el 8 d'octubre del 1877 en una casa a la Creu de la Pinya a recer de la serra de Noet de Berga. Serra explica que el religiós berguedà va estudiar «com a alumne extern al seminari de Solsona». Va ingressar als caputxins de Catalunya, al convent d'Arenys de Mar. «Cursà la teologia dogmàtica al convent de Manresa i la teologia moral al convent de Sarrià». Aquí va fer els seus vots «solemnes el 25 de novembre de l'any 1900 i hi rebé l'ordenació sacerdotal el 24 de juny del 1901». Fra Valentí Serra explica que el caputxí berguedà va destacar «en el camp de la predicació i tingué algunes denúncies a la nunciatura pel fet de negar-se a predicar en castellà en la missió popular de Barcelona del 1917». L'arxiver dels caputxins esmenta que l'agost del 1916 fra Frederic «havia predicat a Berga la novena preparatòria  a les festes de la coronació canònica de la Mare de Déu de Queralt». El 1906 «predicà una homilia de caràcter patriòtic en la cerimònia inaugural de les obres de restauració de l'església de Sant Martí Sarroca», tal com recull fra Valentí Serra en el seu llibre sobre la predicació dels caputxins catalans titulat La predicació dels framenors caputxins, Barcelona 2012.

Fra Frederic de Berga va ser visitador del Terç Orde de Catalunya i Balear (1916), visitador dels caputxins d'Amèrica Central (1918-1921) i provincial dels caputxins (1921-1924) .

L'any 1936 fou nomenat superior del convent d'Arenys de Mar. Quan es va declarar la guerra civil es va ocultar a Barcelona, «on dugué una intensa activitat pastoral clandestina». Va ser identificat com a religiós i detingut el febrer del 1937. «Confessà la seva condició religiosa i sacerdotal i fou assassinat a Barcelona en odi a la fe el dia 17 de febrer del 1937». L´estudiós berguedà de temes religiosos Roger Cortina assenyala que té una placa dedicada al santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda de Barcelona, a l'interior de l'església, «ja que fou assassinat tornant de visitar la imatge d'aquesta Mare de Déu quan era amagada en un pis particular durant la guerra civil».

Finalment, fra Valentí Serra exposa que «amb aquesta beatificació els caputxins de Catalunya donem gràcies a Déu pel do del pare Frederic i els seus companys de martiri a l'Església, homes de Déu que seguiren Crist fins al final, donant la vida confessant la seva fe i perdonant de cor aquells revolucionaris que els occien en uns moments de la nostra història de veritable persecució religiosa  que mai més s'haurien de repetir, ni tampoc la contundent repressió política i cultural que després hi hagué en la postguerra».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Teo Valls
Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Puig-reig esdevé el centre del pubillatge amb l'acte de proclamació dels representants nacionals

Enllaços recomanats: Premis cinema