L'Ajuntament de Vilada ha fet públic que dimarts, dia 28 de juliol, a 2/4 de 7 de la tarda, al Local Pirinenc de Vilada, tindrà lloc l´acte de retorn de documentació personal de José Puertas Puertas (Durca, Granada, 1902 - Vilada, 1949) que fins ara s´havia conservat a l´Arxiu Municipal. A l´acte hi assistiran, enter altres familiars, la filla i la néta del difunt.

José Puertas Puertas, treballador de les mines Fígols i militant anarcosindicalista, fou detingut per la Guàrdia Civil la matinada de l´11 de novembre de 1949 per suposada col·laboració amb el maquis. Després de tres dies de tortures a la caserna de Berga, fou assassinat, juntament amb Josep Bertobillo i Joan Vilella, aplicant-li la Llei de Fugues, prop del pont del Molí de La Sala.

Segons una nota de premsa emesa per l'Ajuntament de Vilada «segurament fou aleshores quan l´escassa documentació que Puertas duia a sobre en el moment de la seva mort va quedar dipositada a l´Arxiu Municipal de Vilada. Arran de la primera ordenació, classificació i inventari d´aquest Arxiu Municipal per part de l´Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona entre els anys 1996 i 1998, aquesta documentació fou identificada i es va conservar com a fons personal José Puertas».

Aquest fons documental «inclou una quarantena de documents i imatges, així com la cartera de pell que portava el difunt. Entre la documentació conservada cal destacar certificat de bona conducta per part de les empreses on havia treballat, cartes de recomanació, salconduits seu i de la seva filla, targetes d´identitat com a obrer de diferents empreses, una llibreta de caixa de la mina, una cèdula personal, una tarja provisional d´identitat, números de loteria i de la ONCE, diversos papers amb anotacions i esborranys i deu fotografies de caràcter familiar. També inclou un document amb anotacions dels seus captors: que són un breu inventari de les seves pertinences: "José Puertas. Una cartera cuero vieja de bolsillo que contiene varios papeles, el pase y algunas fotos"».

Tota aquesta documentació ha estat inventariada, escanejada i fotografiada per tal de conservar-ne una còpia a l´Arxiu Municipal de Vilada, còpia que continuarà estant a l´abast dels investigadors.