Un estol de cavalls, eugues, mules, matxos, ases i someres va recórrer diumenge a primera hora del matí els carrers i places de Berga per retre homenatge a Sant Eloi, sant protector de les cavalcadures i els traginers d´alta muntanya i patró dels oficis relacionats amb el ferro forjat. Ja ho resumeix la dita popular: «Sant Eloi, quan era petit, era noi; de mitjà va ser manyà; de mitjancer va ser serraller i de gran va ser sant».

A les nou en punt, a la plaça de la Font del Ros, la banderera, Vanessa Mora, muntada a cavall, encapçalava la comitiva, tan sols precedida pel tabaler, Liam Cuberas, i els músics. Enguany, però, les salves de trabuc de la Colla de Trabucaires de Berga no van poder marcar l´inici de la festa, ja que l´Ajuntament es va oblidar de fer la sol·licitud corresponent a la delegació del govern, malgrat haver-ne pagat la taxa. La corrua va travessar els carrers de Pío Baroja, del Comte Oliba i del Roser, fins a arribar a la plaça de Santa Magdalena, davant de la capella de Sant Eloi, on es va repartir coca, xocolata i barreja entre els romeus.

A dos quarts de nou, el cel a la capital del Berguedà estava una mica tapat i el vent era humit. La gent que participava en la tradicional remullada de la festa dels Elois comentava en veu alta: «He agafat una mica de fred». A mig matí, però, van començar a obrir-se clarianes i, ja a les dotze del migdia, el sol batia de ple sobre l´asfalt. Amb la calorada, els vestits dels membres de la comitiva van eixugar-se de seguida. A les deu es van beneir els animals a la plaça de Sant Pere.

Absència de la CUP

Com cada any des de fa més de mig segle, diumenge es va celebrar a Berga un casament com els que es feien al segle XIX a l´Alt Berguedà. A tres quarts d´onze, el padrí va anar de l´antiga casa Bartrina a l´església de Sant Francesc. Allà l´esperava la núvia, que havia sortit de Ca l´Andreu Borràs.

Ja dins el temple, i tal com marca la tradició, després dels nuvis i la seva comitiva, van arribar les autoritats municipals i els administradors de la festa. Malgrat tot, ni l´alcaldessa, Montse Venturós, ni cap regidor de la CUP a l´Ajuntament de Berga van assistir a la missa cantada en honor a Sant Eloi que s´hi va celebrar. Van ser-hi presents Jordi Pujals, regidor d´ERC, un representant d´ICV i del PSC i els sis edils de CiU: Antoni Biarnés, Pau Bessa, Queralt Perarnau, Maria Antònia Ortega, Ramon Minoves i Francesc Xavier Francàs.

Després de la missa, Venturós, que s´esperava davant de l´església, va sumar-se a la comitiva, amb qui va fer el recorregut fins a la plaça de Sant Joan. Allà, envoltats per una gentada que feia encara més petit l´espai, la parella de dansaires va ballar el Ballet de Déu, que sempre es fa dues vegades per tradició i es dedica a les autoritats municipals i als nuvis de la boda típica de l´Alt Berguedà per tal de festejar el seu enllaç. Entre dansa i dansa, dues parelles de nenes perfumaven les mans de la comitiva amb aigua d´olor, que abocaven d´unes almorratxes catalanes de vidre de colors i amb quatre brocs.

A dos quarts de sis, el grup d´esplai Fent Camí va organitzar jocs de cucanya.