Berga reconeix les donacions de llibres del filòsof i escriptor Joaquim Sala

La biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga li reconeix les seves aportacions amb una placa

29.07.2015 | 12:45
Joaquim Sala consultant els llibres que ha donat a la biblioteca de Berga.
Joaquim Sala consultant els llibres que ha donat a la biblioteca de Berga.

La biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga ha reconegut les donacions de llibres que el filòsof i escriptor Joaquim Sala els fa des de l'any 2007 amb una placa.

Tal i com va informar aquest diari a través del setmanari Berguedà Setmanal el pasat 11 d'abril, el fons donat per Sala arriba a les 3.000 obres i tenen una elevada demanada de prèstecs.

A continuació reproduim el perfil de la contraportada dedicat a Joaquim Sala l'abril passat amb motiu de les donacions fetes a la biblioteca de Berga

«Amb el Fons Quim Sala vull fer un bon servei cultural»

Des del 2013, centenars d´usuaris han fet peticions de préstec en línia d´obres de la biblioteca llegada pel pensador a la ciutat de Berga

Joaquim Sala i Pujolràs és fill de Centelles, a la comarca d´Osona, però la seva vida està lligada a Berga des de fa un grapat d´anys. Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, a partir del 1979 fins al 2004 va exercir de professor catedràtic d´aquesta branca del coneixement a l´IES Guillem de Berguedà. Al llarg de tot aquest temps, que ha dedicat a pensar «a poc a poc i amb serenor», el filòsof ha anat acumulant a casa piles i piles d´obres de pensament, assaig, ciències humanes i teologia que l´han ajudat a escriure els seus llibres i a preparar-se les classes de filosofia de l´institut.

L´any 2007 Sala es va posar en contacte amb la regidoria de Cultura de l´Ajuntament de Berga per donar el seu fons bibliogràfic a la ciutat. De seguida van quedar entesos, i el 17 d´octubre va signar l´acta de cessió amb l´alcalde, Juli Gendrau. «Al començament els van venir a buscar a casa meva, a Centelles, amb un camió. Eren uns 2.500 llibres i diverses col·leccions de revistes», recorda.

Tot aquest embalum va anar a parar a un magatzem del centre cívic Mossèn Joan Noves de la Valldan. Com que, segons Sala, allà els llibres «quedaven congelats, parats», al cap d´un temps, juntament amb la directora, Mireia Castillo, va portar-los a la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet perquè tothom qui ho volgués pogués consultar-los i demanar-los en préstec.

Des del 2007, Sala ha fet tres entregues més: el setembre del 2010 va donar 680 llibres, 50 discos d´història de la música, 205 números de la revista cultural Claves de la razón práctica i diversos exemplars esparsos d´altres publicacions periòdiques; entre el gener i l´abril del 2013 va entregar 600 llibres i, al llarg dels primers mesos d´aquest any, en cedirà 500 més.

D´acord amb la base de dades de la biblioteca, fins al febrer del 2015 s´han catalogat 2.975 obres del Fons Quim Sala. Les obres del fons en llengües estrangeres no està consignat i les revistes mortes, que ja no s´editen, tampoc no formen part del catàleg.

Més enllà de la quantitat d´obres llegades, Sala remarca el fet que, amb la donació, fa un «servei cultural perquè la gent de la comarca del Berguedà i de tot el país s´animi a llegir llibres de filosofia». «Les estadístiques diuen que a Catalunya hi ha el 50% de persones que no llegeixen mai cap llibre. Jo convido la gent que llegeixi al màxim», conclou el filòsof.
La biblioteca Ramon Vinyes disposa d´un programa informàtic que registra les peticions de documents que fan els usuaris a través del sevei de préstec en línia de la Xarxa de Biblioteques. Segons aquesta base de dades, al llarg del 2013 es van fer 431 demandes de llibres del Fons Quim Sala; el 2014, 269, i entre els mesos de gener i febrer d´enguany, 60. Sala i la directora de la biblioteca, Mireia Castillo, estan sorpresos de l´èxit «extraordinari» que té el fons entre la comunitat lectora. «N´estic contentíssim», assegura el professor, «és com si a través d´aquests llibres pogués seguir ajudant la gent, engrescant-los a llegir molt i, si pot ser, llibres de filosofia i humanitats».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Presentació de l'activitat
La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

El renovat Grup de Joves de Gironella impulsa l'activitat a l'equipament patrimonial per a tots...

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Els bombers han extingit l'incendi produït aquest matí a la planta baixa sense cap ferit

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Una trentena de professionals comparteixen experiències per ampliar els seus coneixements

Guardiola de Berguedà acull el congrés de guies de natura salvatge d´arreu

Entre els instructors de la jornada hi ha reconeguts aventurers

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Creu Roja Berguedà promou el programa que atorga als beneficiaris la capacitat de decidir

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Guies de natura salvatge d´arreu del món comparteixen coneixements a Guardiola

Una trentena de professionals participen a tallers de rastreig d'animals, supervivència o primers...

Enllaços recomanats: Premis cinema