L'Ajuntament de Vilada ha retornat als familiars de José Puertas la documentació que estava dipositada al consistori des del seu assassinat, l'any 1949. L'acte, que va tenir lloc ahir a la tarda al Local Pirinenc, va ser definit com "la culminació d'aquest procés de justícia història" per Albert Rumbo, arxiver itinerant de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. L'alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia, va presidir l'acte, al qual van assistir la filla del minaire, Dolors Puertas, i la seva néta, Dolors Solà Puertas. Aquesta darrera va ser l'encarregada de signar el document que formalitza el retorn.

El d'ahir va ser un acte breu que va tenir la presència d'una vintena d'assistents i que va comportar una important càrrega emotiva per als familiars de José Puertas, que 66 anys després han pogut recuperar les pertinences.

José Puertas Puertas (Durca, Granada, 1902-Vilada, 1949) va ser treballador de les mines de Fígols i militant anarcosindicalista. Va ser detingut per la Guàrdia Civil la matinada de l'11 de novembre de l'any 1949 per suposada col·laboració amb el maquis. Després de tres dies de tortures a la caserna de la Guàrdia Civil de Berga, fou assassinat, juntament amb Josep Bertobillo i Joan Vilella, aplicant-li la Llei de Fugues, a prop del pont del Molí de la Sala.

El fons documental que s'ha tornat a la família consta de mig centenar de documents i imatges així com la seva cartera de pell. L'arxiver Albert Rumbo va explicar que feia vint anys que s'havia localitzat aquesta documentació, quan es va dur a terme "la primera ordenació, classificació i inventari" de l'arxiu municipal de Vilada, entre els anys 1996 i 1998. Va ser aleshores que "aquesta documentació fou identificada i es va conservar com a fons personal José Puertas".