Una representació de la comissió que promou l'organització d'activitats per celebrar el Centenari de la coronació canònica de la Mare de Déu de Queralt que s'escau el 2016 ha defensat davant la batllessa de Berga, Montse Venturós (CUP), la celebració d'una Patum extraordinària amb motiu d'aquesta efemèride. Ahir, una representació de la comissió formada per persones que s'encarreguen de definir els actes del programa -Ferran Aymerich, Xavier Güell, Roger Cortina, Pere Artigas i Ignasi Guitart- es va entrevistar amb la dirigent berguedana i la regidora de Cultura, Mònica Garcia.

A banda de ser la primera trobada entre els representants de la comissió i el nou govern de Berga, la raó de fons de la reunió d'ahir cal buscar-la, també, en el neguit que han provocat unes manifestacions públiques de l'alcaldessa. Montse Venturós obria la porta a sotmetre a l'opinió pública berguedana si calia celebrar una Patum extraordinària amb motiu del centenari o no. Una de les raons per plantejar la possibilitat de fer aquesta consulta, intenció que la CUP ja havia manifestat durant la campanya electoral de les darreres eleccions municipals, és el cost que pugui tenir aquesta celebració per a l'Ajuntament, la salut econòmica del qual no és bona. La despesa que suposaria fer aquesta Patum extraordinària, que seria una versió reduïda de la convencional que s'allarga cinc dies, encara no s'ha quantificat.

Més enllà del debat sobre si cal fer una Patum extraordinària o no pel Centenari, el cert és que el patronat de la Patum, organisme que gestiona la festa i en el qual hi ha representants dels diferents partits amb presència al consistori i de les colles patumaires, al seu dia ja va acordar que sí que se'n faria. I no només això sinó que va fer una proposta d'activitats a la comissió del Centenari de la Coronació. Aquesta és la previsió amb la qual es treballa.