A l´obrador de les cosidores, la feina per fer s´amuntega a les taules. Ara s´ha de fer la vora a un vestit, adés cal pintar les sivelles dels cinturons... L´activitat és incessant, no s´acaba mai. Per acabar totes aquestes tasques, caldria que un exèrcit de treballadors s´hi aboqués nit i dia.

Margarita Peris és qui comanda aquest equip, format per cinc costureres -Dioni Torres, Carme Rosell, Núria Casadesús, Encarna Chinchilla i Carme Riera- i un pintor, Joaquín López. Amb mirades de concentració, asseguts a les taules del taller, repassen i revisen fil per randa els vestits i l´utillatge que caracteritzarà aquesta nit els participants en la quinzena Partida d´escacs vivent de la Pobla de Lillet com a combatents de dos exèrcits enemics: d´una banda, els miquelets catalans, que lluiran un uniforme de color blau; de l´altra, les forces filipistes, que duran un vestit carmesí.

Combinar història i escacs

Com ja és tradicional, la Partida d´escacs vivent de la Pobla de Lillet, que tindrà lloc a la plaça de l´Ajuntament a les deu de la nit, conjumina la recreació històrica d´una batalla amb la representació exacta, moviment a moviment, d´una partida d´escacs cèlebre.

Enguany, les 32 peces de carn i ossos de la Partida d´escacs vivent recrearan un combat que va enfrontar els Grans Mestres Internacionals Bobby Fischer i Samuel Reshevsky el 1961. Segons els experts que l´han analitzada, és una partida especial perquè, fins a la jugada número 25, les blanques avancen imparables. Malgrat tot, aquest avantatge es capgira i, entre les partides 27 i 28, un error de les blanques dóna la victòria a les negres. En la partida d´avui, els miquelets ocuparan les caselles negres i els filipistes, les blanques.

Per vestir i guarnir aquests dos exèrcits, les cosidores han adaptat els vestits i els uniformes de la passada edició de la partida, en què, aprofitant les celebracions oficials del tricentenari, l´organització va decidir representar la desfeta de l´11 de setembre i el setge de Barcelona de la Guerra de successió espanyola. Avui, els participants reproduiran la batalla dels aliats i els miquelets contra els filipistes en el setge de Barcelona del mes d´agost del 1704.

«Com que els uniformes són més o menys de la mateixa època, només hi hem hagut de fer alguns retocs per adaptar-los a les talles dels participants», explica Joaquín López. La tasca més difícil, assegura, consisteix a fer la recerca històrica necessària per trobar models de roba que es portaven al segle XVIII i transformar tot aquest coneixement a la tela.

A fi de respectar les dimensions del joc d´escacs, els peons sempre estan representats per nens d´entre 9 i 14 anys. «Cada any hi ha participants nous i els més petits creixen. Això ens obliga a arranjar la roba cada any», puntualitza López.

El dia de la Partida d´escacs vivent de la Pobla de Lillet, l´equip de cosidores de la Margarita Peris es lleva abans de les set del matí per engalanar la plaça de l´Ajuntament, escenari de la batalla. Quan el tauler ja està preparat per a l´encontre, els participants es vesteixen i repassen per última vegada els moviments de la partida. Les entrades per veure la lluita en directe es comencen a vendre a les sis de la tarda.

A l´hora que ja comença a fosquejar, els exèrcits recorren els carrers de la Pobla i, repicant els tambors, anuncien que la batalla està a punt de començar.