L'alcalde Borredà Joan Roma ha reclamat al Govern de la Generalitat que construeixi l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del poble pendnet des del 2003 aquest mandat. Si no ho fa, ha dit en un comunicat, recorrerà als tribunals. «Volem que aquest mandat municipal sigui el de la seva execució i entrada en funcionament. Donarem uns mesos al nou govern que surti de les eleccions del 27 S. Passat un temps prudencial, sinó rebem la documentació pertinent per garantir aquest equipament, estudiarem portar la Generalitat davant els tribunals per exigir el compliment de compromisos reiteradament promesos i reiteradament incomplerts. Tot té un límit i en aquest cas l´hem sobrepassat a bastament. Dit això, confiem en una resolució ràpida i favorable dintre del termini de l´any vinent».

Aquesta depuradora és una de les que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no ha executat tot i tractar-se d'una actuació incosa en Pla de Sanejament d'Aigües Residuals (PSRAU). La seva construcció es va adjudicar el 2003 i estava inclosa en un paquet de 58 estacions d'arreu del país. Malgrat això, «15 anys després l´obra no s´ha dut a terme ni té data exacta de construcció, malgrat el compromís de l´actual Conseller de Territori i Sostenibilitat, [Santi Vila] dient que està inclosa en el bienni 2016 - 2017. No ens mereix cap confiança aquesta promesa, després d´haver-ne incomplert mitja dotzena entre l´any 2003 i el 2015» conclou Joan Roma al comunicat.

«Cal dir que els terrenys varen ser expropiats, i l´ajuntament va presentar recursos contra el camí d´accés i alguns altres detalls del projecte, malgrat mai hem tingut a les mans cap projecte executiu, tot i haver-lo reclamat en diverses ocasions». L'alcalde afirma que «aquesta és una altra anomalia del projecte. L´únic que ens va arribar va ser un avantprojecte molt reduït, poc concret i poc detallat, amb una previsió de cost proper als 850.000 euros. A la vista de l´emplaçament, hi varem presentar esmenes per modificar el camí d´accés dels camions per treure els fangs de l´EDAR».

Segons l'alcalde una altra «no hem rebut notificació de canvis en l´avantprojecte, ni tant sols més informació sobre la seva tramitació, deduint de tot plegat que es va fer l´adjudicació l´any 2003, d´un paquet de 59 EDAR´s per un import total de 6 milions d´euros en base a avantprojectes. Una anomalia clarament vulneradora de com ha d´actuar una administració eficient. Per a més problemàtica, va resultar que l´adjudicació es va fer sense la partida pressupostària corresponent, preveient que el seu finançament vindria de la mà dels ingressos per cànon de sanejament de l´ACA.I l´ACA com tothom sap té un dèficit econòmic superior als dos mil milions d´euros, de manera que és impensable comptar amb el finançament d´aquest organisme si la Generalitat vol complir amb les seves obligacions».

L'alcalde ha recordat que Borredà està situat a la conca del riu Llobregat «de manera que seguint la normativa de l´ACA, hauríem ja de disposar de l´EDAR per complir la premissa de netejar els rius començant per la part alta, i continuar cap avall. Tampoc la Generalitat ha donat compliment a aquesta normativa».