Berga no podrà condicionar la Torre de la Petita per falta de finançament

La CUP denuncia que CiU no havia lligat la manera de pagar i que es perdrà una ajuda europea

09.08.2015 | 07:52
Un visitant fotografia la fortificació carlina de Berga l´agost del 2014

L'Ajuntament de Berga no podrà fer les obres de millora de la Torre de la Petita, l'única fortificació carlina que resta dempeus a Catalunya. Tot i que l'executiu anterior de CiU havia assegurat tenir-ho tot encarrilat perquè el proper govern després del 24-M hi actués, no serà així perquè l'executiu no havia lligat al cent per cent el finançament, segons ha explicat a Regió7 Mònica Garcia, regidora de Cultura. Ara, l'Ajuntament es troba que no pot avançar els diners per pagar-la perquè està sotmès a un pla de sanejament i no es pot endeutar. A més, haurà de renunciar a l'única ajuda que tenia per fer-ho perquè no la pot complementar amb fons propis.

La primera fase de la millora de la Torre de la Petita costa 474.500 euros. El govern anterior de CiU havia aconseguit una ajuda de 237.250 euros dels fons europeus Feder. I n'havia sol·licitat 189.800 de les ajudes de l'1% cultural. El consistori preveia posar-hi 47.450 euros de fons propis, que suposava el 10% del cost de l'obra, que a priori havia de quedar subvencionada al 90%.

Tanmateix, l'ajuda demanada al seu dia de l'1% cultural "no s'ha atorgat", segons Mònica Garcia. I ha afegit que, davant d'aquesta tessitura, l'única manera que l'Ajuntament podria escometre aquests treballs seria obtenint diners a través d'un crèdit i avançat la totalitat del cost de l'obra, cosa que és inviable per la mala salut financera de les arques municipals. El cas és que, malgrat tenir concedida una subvenció del Feder, aquesta no es cobraria fins almenys al cap de dos anys, que és el que solen trigar a pagar-se, ha indicat Garcia. De manera que si el consistori volgués fer l'obra, ara hauria d'avançar la totalitat del seu cost i esperar-se dos anys per recuperar els diners del Feder. "L'Ajuntament no pot avançar els diners", ha dit Garcia". Ha assegurat que l'única manera de dur a terme aquesta actuació seria que l'Ajuntament disposés ajudes de tots els diners necessaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema