Aquest setembre ha d'estar enllestida una nova proposta de turisme actiu al Berguedà que impulsa el Consell Comarcal per articular una nova oferta turística. Es tracta de l´anomenada Via Verda, una flamant ruta que transcorre a redós del riu Llobregat, de 15,5 quilòmetres i que es podrà fer a peu o amb bicicleta i apta per a un públic familiar. A aquesta nova proposta s'hi afegiran els 25 quilòmetres del sender de petit recorregut ja existents de les colònies des de Cal Rosal fins a l'Ametlla de Merola que es condicionaran. En total, seran poc més de quaranta quilòmetres llestos per descobrir la riquesa patrimonial de la comarca. Aquesta obra la realitza l'empresa Tehorsa, amb un cost de 463.000 euros, finançats a través d'ajudes de la Generalitat, la Diputació i també dels fons europeus Leader.

La Ruta Verda del Llobregat permetrà descobrir part del traçat de l'antic tramvia minaire de sang (de tracció animal) des de Sant Jordi de Cercs fins a Berga. Des d´allà es recuperarà l´antic camí cap a Pedret i Cal Rosal per enllaçar amb la Ruta de les Colònies, un sender existent que es millorarà. Els treballs al traçat de l´antic tramvia de sang consisteixen a desbrossar i habilitar un tram de 8,5 quilòmetres. L'actuació preveu també la instal·lació d´un ecocomptador.

Una altra part de l´obra és la recuperació de l´antic camí de Berga a Pedret, que antany es feia servir per anar de Berga cap a Ripoll. Quan es va asfaltar la carretera actual l´antic camí va quedar en desús. La seva recuperació permetrà interconnectar-lo amb la ruta de Sant Jordi i amb una part del traçat de l´antic carrilet de Pedret a Cal Rosal. Seguidament s´adequarà una petita part del traçat del carrilet des de Pedret fins a Cal Rosal que va quedar fora de servei als anys 70, quan aquest mitjà de transport va tancar portes. El projecte d´intervenció preveu arranjar la plataforma del camí, fer el condicionament d´un pont i posar il·luminació al segon túnel que es conserva del vell traçat ferri, a més de sanejar i instal·lar elements de seguretat al tercer túnel del sender. A partir de Cal Rosal es preveu millorar l'actual camí de les colònies del Llobregat, que connecta en paral·lel al riu aquests antics nuclis industrials.

Dins d'aquest projecte també s´han fet actuacions al pantà de la Baells, on s'estan acabant de construir unes graderies davant d'un canal de natació abalisat paral·lel a la presa i inclòs dins del projecte de Vies Braves. A més s'ha creat una planta per a la neteja i desinfecció de les barques a la zona de la presa per netejar i desinfectar les embarcacions que naveguin al pantà i compleixin els requisits fixats per la legislació vigent.