El síndic de greuges demana més concreció a Governació i a les administracions locals en la seva posició sobre el futur del Lluçanès. En aquest sentit, el seu responsable, Rafael Ribó, ha obert una investigació per supervisar la posició de les administracions esmentades després del resultat en el procés participatiu sobre la creació de la comarca del Lluçanès, que va tenir lloc el 26 de juliol.

Segons han explicat en un comunicat, el síndic vol analitzar què hi ha de cert en el malestar que un sector favorable a la creació de la nova comarca li ha fet arribar i que també ha aparegut als mitjans de comunicació. En concret, es qüestiona "l'ambigüitat" i la "inactivitat" de l'Administració respecte als passos que cal seguir per constituir la comarca. En aquesta investigació també es tindran en compte les conclusions de la reunió que representants del departament de Governació han mantingut amb els alcaldes del territori per valorar el resultat de la consulta i concretar-ne les iniciatives que calgui adoptar. De moment, tal com es va anunciar la setmana passada, la creació de la comarca queda aturada. A l'espera que es ratifiquin els resultats per ple i es constitueixi un nou Parlament amb els resultats del 27-S, s'ha buscat una fórmula "per poder continuar prestant serveis als ciutadans de la millor manera i més eficient possible", tal com va explicar el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joaquim Ferrer.

D'altra banda, Ribó ha volgut felicitar els veïns del Lluçanès pels resultats, "que són un referent i una expressió exemplar d'exercici democràtic". Amb el 55% de participació, els vots a favor van superar el 70%. Tot i això, cinc dels tretze municipis hi van votar en contra. Tot i que la consulta no és un tràmit legalment preceptiu ni vinculant, Ribó ha destacat que és un instrument "legítim" de participació democràtica impulsat pel Parlament i, per tant, "els seus resultats han de tenir una resposta motivada per part de l'administració".