El Consell Comarcal del Berguedà impulsa una nova campanya de prevenció i conscienciació del consum de drogues entre els joves. Una iniciativa, però, que fuig de les accions dutes a terme per l'ens fins ara i que pretén acostar-se als joves, literalment, per informar-los de les bones pràctiques i conscienciar-los sobre les conseqüències en el consum de substàncies tòxiques com l'alcohol, el tabac o el cànnabis.

És per això que des d'aquesta setmana, tècnics del Consell Comarcal visiten els actes juvenils de les festes majors de la comarca per distribuir entre els joves fulletons informatius de bones pràctiques i fer recomanacions a les persones que organitzen els bars i els concerts de les festes majors. Així ho ha explicat la tècnica de drogodependència de l'ens, Paula Colillas, que ha detallat que "en alguns casos simplement repartim els cartells i els fulletons, però si en tenim l'oportunitat, parlem amb els joves que estan a l'organització, sobretot per conscienciar-los sobre el tema". I és que la campanya porta per títol Informa't valora, decideix i ha consistit en l'edició de tres cartells amb missatges relacionats amb el consum de drogues, cadascun amb un text diferent que fa referència a la necessitat d'informar-se, a les causes del consum, a la capacitat de decisió, i també a les conseqüències.

En els propers mesos està previst editar aquests cartells amb els missatges en un díptic informatiu, juntament amb els comentaris que van sorgir en els grups de discussió que es van dur a terme als instituts de la comarca l'any passat amb l'objectiu de repartir-los entre els joves, paral·lelament a altres accions com tallers, experiències reals de persones que han patit drogodependència o l'ús del teatre com a eina de prevenció dins d'un pla d'accions adaptades a les necessitats.

Des de l'Àrea d'Educació i Joventut del Consell Comarcal s'ha vist la necessitat d'impulsar la campanya arran de l'actualització del pla marc de prevenció de drogodependències i dels grups de discussió realitzats. Segons els resultats d'aquests debats en què van participar prop de quatre-cents joves, l'edat d'inici del consum de tabac i alcohol es troba entre els 12 i els 14 anys, mentre que la del cànnabis i altres substàncies, als 15. Hi ha poca percepció del risc que genera el consum de tòxics i es considera que l'alcohol és una substància de baix risc: la majoria de joves tenen poca informació sobre els efectes que pot causar el consum de drogues a l'organisme i creuen que és fàcil accedir a algunes drogues il·legals i també comprar alcohol.