Berga i els berguedans ja han donat el tret de sortida oficial a la celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Tot i que els actes centrals tindran lloc del 27 d´agost al 8 de setembre del 2016, quan falten gairebé tres-cents seixanta-cinc dies per a la comemmoració de la coronació canònica de la verge berguedana, la ciutat ha iniciat les activitats que se celebraran durant tot l´any, de setembre a setembre.

Durant la jornada de celebració d'aquest dissabte s'han donat a conèixer els actes que de moment estan programats pel proper any per celebrar aquesta efemèride. Tant els que tindran lloc a partir d'aquesta tardor com els que se celebraran estrictament durant la setmana del 27 d'agost al 8 de setembre de 2016. Les activitats han estat proposades per les entitats berguedanes i també particulars, així com també per la comissió organitzadora dels actes del centenari.

Un dels moments més màgics d'aquesta jornada inicial de celebració ha estat la de l'encesa de 8.000 espelmes que han donat forma al logotip de Queralt 2016 al bellmig de la plaça de Sant Pere. A continuació s'han donat a conèixer els actes en un vídeo preparat per a l'ocasió que s'ha projectat a la plaça VIladomat.

Hi haurà doble Patum

Una de les notícies més esperades era la de saber si el 2016 hi haurà doble Patum. Finalment des de la comissió s'ha anunciat la celebració dels actes patumaires previstos de cara al setembre del 2016, i que ja s'havien avançat des del Patronat de la Patum: passacarrers, Patum Completa, Patum de Lluïment i Patum Infantil. Ara, restarà veure com es gestiona el tema del finançament, una informació que es donarà a conèixer més endavant.

No obstant això, la celebració del centenari no només girarà a l´entorn dels salts de Patum extraordinaris que se celebraran al setembre del proper any, sinó que s´han previst una colla d´actes populars, culturals, musicals i esportius per «convertir Berga en una festa tot l´any», diu l´organització. És per això que la programació presenta propostes per a tots els gutsos, més enllà dels actes religiosos.

El plat fort del centenari es viurà l'any vinent. La Mare de Déu baixarà a Berga el 27 d´agost del 2016 i serà rebuda per les comparses de la Patum al portal de Sallagossa, i es retornarà al Santuari, a peu, amb un seguici popular el dijous 8 de setembre. Durant aquests dotze dies es viuran propostes per a tothom que des de l'organització i les entitats que s'hi han implicat, esperen que tinguin participació.