L´Ajuntament de Berga treballa des de fa setmanes en l´acolliment de persones refugiades a la ciutat.

Amb voluntat i amb l´objectiu d´establir una coordinació amb totes les entitats i organitzacions locals que vulguin seguir unint esforços per cobrir les necessitats de les possibles persones refugiades que puguin arribar a Berga, l´Ajuntament de la ciutat ha mantingut diverses reunions amb entitats i ha manifestat la voluntat d´adherir-se a la Xarxa de Municipis d´Acollida per tal d´assolir la màxima coordinació possible amb la resta del territori, així com també es mantindrà la col€laboració amb el Fons Català de Cooperació.

És en aquest sentit, i a l'espera que l´Estat Espanyol defineixi quantes places acollirà i d´aquestes, quantes seran competència de la Generalitat de Catalunya, l´Ajuntament treballarà per definir els suports, serveis i infraestructures que pot oferir la ciutat per acollir de formada planificada i amb garanties a les persones sol€licitants.

El govern municipal ha volgut posar de manifest que aquesta situació "no és una realitat nova, sinó una tendència que des del 2013 ha anat en augment". Així ho manifesta la regidora de l´àrea Social de l´Ajuntament de Berga, Anna Alsina: "Hem de ser conscients que al nostre País ja hi ha persones refugiades, o persones que se'ls ha denegat l'asil que viuen situacions molt complicades i també cal donar resposta a aquestes i no crear refugiades de primera i de segona", reivindica. Al mateix temps, Alsina reclama responsabilitat als governs: "Cal exigir als governs, ja sigui l´estatal o autonòmic, que deixin d´obviar les seves responsabilitats, que assumeixin i augmentin la quota d´acolliments que els pertoca, que adoptin un paper proactiu en la situació i, sobretot, que dotin les entitats i associacions dels recursos necessaris per fer front a l´emergència i que es posin a la disposició d´aquestes. Cal exigir al govern espanyol que faci servir la seva posició com a estat membre de l'OTAN per aturar totes les invasions militars a tercers països i que es replantegi la pertinença a aquesta estructura militar que respon als interessos de les transnacionals nord-americanes i europees, i que al cap i a la fi, fa responsables als estats membres de la situació dels nostres veïns del Mediterrani", manifesta.

L´Ajuntament de Berga recorda que el punt de recollida de material, impulsada pel Grup de Joves de Santa Eulàlia, s´ha traslladat al local Cal Cuberas de Berga (local cedit pels Castellers de Berga, al carrer Ronda Moreta, 12). Es necessita roba d´abric (d´adults i infants), bolquers, mantes i llençols i caixes per empaquetar i l´horari de recollida és avui dimecres i demà dijous de les 5 de la tarda a les 7 del vespre; divendres dia 18 de les 11 del matí a la 1 del migdia; i dissabte de les 12 a les 2 del migdia i de les 5 de la tarda a les 7 del vespre.