El govern de coalició entre CDC i PSC del Consell Comarcal del Berguedà ja ha començat a caminar. El flamant executiu inicia una nova etapa «amb ganes» i una composició «més plural amb un equip de govern plural», ha declarat el seu president, David Font a Regió7. De fet, aquest serà el primer mandat que aquesta administració berguedana estarà governada a través d´un pacte formal entre dos partits un cop CiU va perdre la seva fins ara habitual majoria absoluta el 24-M.

En l´inici d´aquest nou curs polític, l´executiu de coalició ja s´ha repartit les diferents àrees amb carteres per als 9 consellers del grup de CDC (entre els quals dos membres del sectors crític d´Unió que s´han desmarcat d´aquest partit però que havien estat proposats pels democristians) i 2 del PSC. La setmana que ve s´ha de celebrar el primer ple ordinari del mandat. S´hi haurà d´aprovar el cartipàs i també la proposta de retribució del president comarcal, que és del 80 % de dedicació al càrrec amb una retribució econòmica de 39.073,63 euros anuals bruts.

Les prioritats del nou govern es poden agrupar en tres grans àrees: l´atenció a les persones afectades pels estralls causats per la crisi, la millora de la recollida selectiva de deixalles perquè la comarca deixi d´ocupar els últims llocs en aquest rànquing a nivell nacional i la resolució de les mancances de diferents serveis a la comarca. Així ho ha explicat el president comarcal, que ha dit que cal «estar al costat de la gent que ho passa malament». En aquesta àrea l´ens comarcal ja va iniciar a final del mandat passat un pla de xoc a través del qual es preveu la creació de 39 llocs de treball amb una inversió de 650.000 euros que formen part d´una ajuda de 737.519 euros atorgada per la Diputació de Barcelona. Aquests diners tenen per objectiu pal·liar les desigualtats socials a la comarca.

D´altra banda, l´executiu ja ha començat a treballar per millorar la recollida selectiva. David Font ha explicat que han començat a estudiar altres models de recollida que utilitzen en altres comarques per veure de quina manera es pot fer més eficient. Alhora vol «posar fi a mancances» de serveis, com les comunicacions viàries transversals amb el Ripollès i el Solsonès, de cobertura de telefonia mòbil, i també potenciar la indústria i la captació de possibles empresaris interessats a ubicar les seves activitats a la comarca que generin nous llocs de treball, ha exposat David Font.

La feina, els projectes que la comarca hagi de tirar endavant en els propers quatre anys, s´hauran de decidir i impulsar a través del consens, ha exposat el president del Consell del Berguedà. David Font ha anunciat una política de «mà estesa per arribar a acords» amb la resta de forces polítiques de l´ens comarcal, on també hi ha representants ERC i la CUP. La bandera de l´entesa s´ha de concretar a través del consell d´alcaldes, un organisme que el nou executiu vol potenciar. El president comarcal ha explicat que vol convertir aquesta assemblea de batlles «en un espai de trobada i discussió» per posar damunt la taula els grans projectes de la comarca i les línies estratègiques que cal desenvolupar per fer-los realitat. Actualment ja s´està treballant en la definició dels objectius prioritaris per als propers anys a través de l´anomenada nova estratègia berguedana tal com ja va informar aquest diari. Font ha dit que en el consell de batlles serà un fòrum en què «el poble més petit tindrà el mateix vot que la capital».