Un fragment de vèrtebra de restes òssies de titanosuare trobat al Portet, muntanya propera a Queralt i a Berga, és el fòssil més modern de titanosaure d'Europa. Així ho recullen dos treballs publicats per investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, entre els quals el berguedà Josep Marmi, que descriuen diverses restes òssies trobades al Berguedà

L'animal va viure a la conca pirinenca entre 220.000 i 130.000 anys abans que els dinosaures s'extingissin del planeta i l´estudi de la fauna d'aquesta zona dóna suport a la hipòtesi que la desaparició dels dinosaures va ser un fenomen sobtat i no gradual.

La vèrtebra es va trobar en el que es coneix com el gres dels rèptils, que aflora al Portet, a prop de la serra de Queralt. El gres de rèptils és un estrat geològic que es va dipositar poc abans del límit K-T que coincideix amb l'extinció dels dinosaures arreu del món. "Només hi ha una altra localitat a Europa, al municipi de Larcan, a França, que té restes de dinosaure una mica més recents que aquesta, però no corresponen a titanosaures, sinó a hadrosaures", segon ha explicat Albert Sellés, un dels autors de l'estudi.

Fonts de l'Insitut Català de Palentologia han fet públic que la vèrtebra "es va trobar envoltada d'una matriu molt compacta de sediment i va ser necessari estudiar la forma del fòssil prèviament amb un escàner d'alta resolució abans de procedir a la seva restauració".

L'anàlisi histològica de la resta suggereix que la vèrtebra va correspondre a un individu adult. No obstant això, ja que es tracta d'un os molt fragmentat, no ha estat possible assignar-lo a una espècie concreta. Tradicionalment, la disminució dels titanosaures al sud-oest d'Europa es creia relacionada amb l'entrada d'hadrosaures, sovint coneguts com a dinosaures bec d´ànecper la forma del seu crani. De tota manera, els dos estudis reflecteixen que, pel que fa a grans grups faunístics, no es va produir una davallada significativa de la diversitat de dinosaures al nord-est d'Iberia, almenys fins als darrers centenars de milers d'anys abans de l'extinció.