El fòssil més modern a Europa d´un titanosaure és berguedà

18.09.2015 | 00:00
Restes òssies, entre les quals la vèrtebra berguedana
Restes òssies, entre les quals la vèrtebra berguedana

Un fragment de vèrtebra de restes òssies de titanosuare trobat al Portet, muntanya propera a Queralt i a Berga, és el fòssil més modern de titanosaure d'Europa. Així ho recullen dos treballs publicats per investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, entre els quals el berguedà Josep Marmi, que descriuen diverses restes òssies trobades al Berguedà
L'animal va viure a la conca pirinenca entre 220.000 i 130.000 anys abans que els dinosaures s'extingissin del planeta i l´estudi de la fauna d'aquesta zona dóna suport a la hipòtesi que la desaparició dels dinosaures va ser un fenomen sobtat i no gradual.
La vèrtebra es va trobar en el que es coneix com el gres dels rèptils, que aflora al Portet, a prop de la serra de Queralt. El gres de rèptils és un estrat geològic que es va dipositar poc abans del límit K-T que coincideix amb l'extinció dels dinosaures arreu del món. "Només hi ha una altra localitat a Europa, al municipi de Larcan, a França, que té restes de dinosaure una mica més recents que aquesta, però no corresponen a titanosaures, sinó a hadrosaures", segon ha explicat Albert Sellés, un dels autors de l'estudi.
Fonts de l'Insitut Català de Palentologia han fet públic que la vèrtebra "es va trobar envoltada d'una matriu molt compacta de sediment i va ser necessari estudiar la forma del fòssil prèviament amb un escàner d'alta resolució abans de procedir a la seva restauració".
L'anàlisi histològica de la resta suggereix que la vèrtebra va correspondre a un individu adult. No obstant això, ja que es tracta d'un os molt fragmentat, no ha estat possible assignar-lo a una espècie concreta. Tradicionalment, la disminució dels titanosaures al sud-oest d'Europa es creia relacionada amb l'entrada d'hadrosaures, sovint coneguts com a dinosaures bec d´ànecper la forma del seu crani. De tota manera, els dos estudis reflecteixen que, pel que fa a grans grups faunístics, no es va produir una davallada significativa de la diversitat de dinosaures al nord-est d'Iberia, almenys fins als darrers centenars de milers d'anys abans de l'extinció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Els Bombers apel·len a la responsabilitat personal per reduir rescats a la muntanya

Els Bombers apel·len a la responsabilitat personal per reduir rescats a la muntanya

Dels 383 rescats realitzats el 2015, 48 van ser de persones que havien anat a buscar bolets

Saldes serà el primer municipi declarat Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat

La nitidesa del cel saldenc permet observar perfectament la Via Làctia i altres elements

Els berguedans s´enganxen al circ

Els berguedans s´enganxen al circ

L´antic cinema Catalunya de Berga es converteix en la seu de La Crica amb 70 alumnes inscrits

Berga adquireix una placa de vidre original dels Gegants Nous a Barcelona l´any 1902

Berga adquireix una placa de vidre original dels Gegants Nous a Barcelona l´any 1902

Tot i la fragilitat del suport, el negatiu es conserva en un molt bon estat

Guardiola de Berguedà acull el congrés de guies de natura salvatge d´arreu

Entre els instructors de la jornada hi ha reconeguts aventurers

Enllaços recomanats: Premis cinema