El ple de l'Ajuntament de Borredà ha aprovat per majoria absoluta adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Si el 22 de juliol la sessió plenària va aprovar formar-ne part però només amb els vots de l'oposició i per tant només mab majoria simple insuficient per poder formalitzar la inscripció, ara s'ha aconseguit el suport d'una regidora del govern i majoria absoluta que ja permet adherir-s'hi. La proposta que va presentar l'ANC de Borredà perquè fos debatuda al ple d'aquest dilluns de dilluns, es va aprovar amb els tres vots a favor dels regidors del grup a l'oposició de Treballem junts per Borredà- CUP i també amb el vot favorable de l'edil Anna Maria Cunill de l'equip de govern de Progrés Municipal-PSC. Els altres tres regidors de l'executiu borredanès inclòs l'alcalde Joan Roma van abstenir-se com ja havien fet el juliol.

Amb l'aprovació per majoria absoluta, ara sí que ja podrà fer efectiva l'adhesió de Borredà a l'AMI.

En un comunicat, la CUP explica que «vist l´embolic que es va formar en l´anterior ple extraordinari del dia 22 de Juliol convocat a petició de l´equip de l´oposició, Treballem junts per Borredà- CUP, en el que no es va aconseguir aprovar dita adhesió l´ANC de Borredà va formalitzar de la mà del seu president, Pere Busoms, una sol·licitud per escrit demanant una nova votació en el ple del dia 21 de setembre. L´alcalde va acceptar incloure en l´ordre del dia aquest punt, aquest cop, però, amb la certesa que una de les regidores que anteriorment es van abstenir votaria a favor de l´adhesió i així s´arreglaria tot el malentès anterior». Hi afegeix que «així doncs i desprès d´un llarg debat en què s´ha nomenat a un regidor de l´oposició com a representant de l´ajuntament a l´AMI, s´ha fet la votació amb el resultat de 3 vots favorables de Treballem Junts per Borredà- CUP, 1 vot a favor de la regidora de Progrés Municipal i 3 abstencions dels altres 3 membres del Progrés Municipal».

Per la seva banda, l'alcalde Joan Roma també en un comunicat, exposa que «en un anterior ple extraordinari demanat per la CUP, es va produir un resultat d´acord per majoria simple ( hi varen votar a favor els 3 regidors de la CUP) i es varen abstenir els 4 regidors de l´equip de govern. L´acord per majoria simple no permetia l´adhesió que precisa la majoria absoluta. Posteriorment al ple es varen donar tot un seguit d´interpretacions sobre incompliments d´acords, en els quals no havia participat cap membre de l´equip de govern. Aquest fet, juntament amb una nova petició de tractar el tema , per part de membres de l´ANC del poble, afegida a la decisió d´una regidora de l´equip de govern d´acceptar modificar el seu vot, per fer possible l´adhesió, varen motivar la inclusió d´aquest punt en l´ordre del dia. Ahir el resultat fou de 4 vots a favor ( 3 de la CUP, i 1 de la Regidora Anna Maria Cunill) i 3 abstencions, de la resta de l´equip de govern» El representat del consistori de Borredà davant l'AMI serà el regidor de la CUP, Jordi Codina.

Congelació de les taxes

L'Ajuntament de Borredà ha decidit congelar les taxes de cara el 2016. Aixi es va provar amb els vots a favor de l'equip de govern poble i l'abstenció de la CUP al darrer ple. En el ple, l'alcalde Joan Roma va explicar que «mitjançant un acord entre PSC i CiU en el passat mandat, es va acordar que mentrestant duri la greu crisi actual, l´ajuntament farà un esforç de contenció de despesa en tots els àmbits no essencials». Roma considera que «la continuïtat de la crisi obliga a estendre aquest acord al present mandat» motiu pel qual va proposar la congelació d´impostos i taxes.

A la sessió plenària de dilluns també es va aprovar que Borredà formi part de la Xarxa de Municpis Acolilidors de refugiats una proposta de la CUP que es va aprovar per unanimitat. L'alcalde va recordar que Borredà «és soci del Fons Català de Cooperació des de fa 20 anys, i també forma part de la FMC, en la qual hi ha un grup , ocupat en tasques de solidaritat. Va afegir igualment l´acord amb el Consell Comarcal del Berguedà de formar part de la Comissió creada per tractar aquest tema en concret, i havia posat a disposició del Consell Comarcal, els mitjans que té al seu abast». La CUP ha informat que la seva moció preveu instar «als governs espanyol i de la Generalitat per què es treballi des de totes les instàncies per a fer front a aquesta emergència social, tant en l´acollida com en la millora de la situació dels refugiats en els països d´asil».

El ple també va aprovar les dues festes locals per l´any 2016 que seran el dilluns dia 22 i el dimarts dia 23 d´agost, dilluns i dimarts de Festa Major.

Superàvit record de 188.000 euros

L´alcalde, Joan Roma, va donar compte del tancament de l´exercici pressupostari 2014 del consistori de Borredà «amb un superàvit rècord de 188.000 euros». Segons afirma el batlle en un comunicat «aquesta és la xifra més important de tot el període democràtic municipal, iniciat l´any 1979. Aquest resultat suposa un romanent de tresoreria positiva de 349.000 euros. Bona part d´aquest resultat prové de la renúncia feta a una subvenció del PUOSC que ha aportat 195.000 euros a les arques municipals, com a compensació de la Generalitat. Amb tot va remarcar tensions en la tresoreria municipal degut a l´impagament de 250.000 euros per part de la Generalitat. Això motiva la contractació d´una pòlissa de crèdit amb Banc Sabadell per un import de 150.000 euros. La intenció de l´ajuntament és liquidar aquesta pòlissa tant bon punt arribin els diners de la Generalitat»