Per primera vegada en tres dècades, el Berguedà no tindrà un diputat o diputada propis al Parlament. D'ençà del 1984, en què s'hi va estrenar amb la presència de Ramon Coma (CiU), sempre hi havia tingut presència de forma ininterrompuda. Tanmateix, la dotzena legislatura de la cambra catalana, amb fins a 8 representants de l'àrea central, estarà òrfena de veus berguedanes.

La presència berguedana al parc de la Ciutadella fins ara havia estat sòlida. Fins i tot en diferents mandats havia tingut més d'un parlamentari: en la tercera legislatura, del 1988 al 1992, van coincidir-hi Ramon Coma (CiU) i Joan Roma (PSC). A la quarta (1992-1995), el desaparegut Lluís Bertran (CiU) i Joan Roma (PSC); en la cinquena (1995-1999) i la sisena (1999-2003) l'incombustible polític socialista va coincidir primer amb Jacint Vilardaga (PP) i després amb Jaume Farguell (CiU). En la vuitena (2006-2010) Judit Carreras (PSC) va fer-ho amb Montserrat Ribera (CiU), que haurà estat, fins ara, la darrera parlamentària berguedana a l'hemicicle. S'hi va estrenar el juny del 2008 i hi ha estat fins al 2015. El diputat que hi ha romàs més temps ha estat Joan Roma: 5 mandats, 18 anys en total.

Els representants dels partits polítics al Berguedà consultats per aquest diari, lamenten l'absència de representants del territori, que perd pes. Coincideixen que el fet de no situar en prou bons llocs els candidats de la comarca és una raó que explica per què el Berguedà no tindrà presència pròpia al Parlament. No haver ocupat més bons llocs obeeix, en el cas de Junts pel Sí, al fet excepcional d'haver-se presentat conjuntament CDC i ERC, això ha relegat els candidats de casa. Per exemple, Nicolás Viso, primer secretari del PSC, pensa que si Junts pel Sí, que diumenge va obtenir 16.735 vots al Berguedà, el 66% dels sufragis emesos a la comarca, "hagués posat un candidat al mateix lloc que el PSC, hauria sortit". Junts pel Sí va situar Montserrat Ribera al número 43 de Barcelona, mentre que el PSC va col·locar la seva candidata Dolors González al 28 per la mateixa província. El 27-S Junts pel Sí va aconseguir 32 diputats a Barcelona i el PSC 12. De manera que tant Ribera com González han quedat lluny de sortir.