Els experts en el món dels bolets confien que les pluges dels darrers dies ajudin a revifar una temporada que les darreres setmanes s'ha estroncat molt per culpa d'un temps sec i ventós. Que hi hagi humitat és una condició bàsica perquè els bolets fructifiquin, com també que les temperatures no siguin extremes i no faci vent, que asseca el sòl.

Tot i que fins a mitjan setembre la temporada ha estat prou bona al Pirineu i al Prepirineu catalans, des d'aleshores la falta de pluges i el vent han alentit la producció, almenys a casa nostra. Les darreres precipitacions hi poden posar remei sempre que el temps acompanyi. Amb tot, quan plou, el bolets no surten immediatament sinó que ho fan al cap d'unes dues setmanes.

Per això, Juan Martínez de Aragón, expert en micologia del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb seu a Solsona, pronostica que les últimes pluges es poden convertir en una nova florida de bolets d'aquí a quinze dies si fa el temps adequat. Alerta, però, que "no ha plogut a tot arreu igual", ja que en casos les precipitacions han estat en forma de tempestes localitzades. De manera que la collita de bolets serà diferent a les zones on hagi plogut d'aquelles altres on no ho hagi fet. També estarà condicionada tant per les temperatures com pel vent.

Juan Martínez de Aragón ha explicat a Regió7 que les previsions meteorològiques de cara a la setmana que ve apunten que les temperatures pujaran, un fet que pot ser bo o dolent per als bolets segons el grau en què ho faci. "Si ho fan molt, no serà bo perquè s'assecarà l'ambient", ha indicat. Amb tot, es mostra confiat que aquest primer tram d'octubre hi hagi "un repunt de la producció" boletaire.

Al mercat del bolet de Cal Rosal la desacceleració de la collita s'ha notat a les parades perquè els buscadors de bolets no en troben tants als boscos i n'hi ha menys oferta. Una de les espècies que han vist reduïda notablement la seva producció és el popular rovelló. Dijous, al mercat de Cal Rosal, dos vallcebrencs, Francisco Fernández i Cecilio Maldonado, duien dues cistelles curulles de camagrocs. També es fan fredolics i llenegues negres, però menys rovellons.