Més de 4.000 persones han omplert aquest diumenge el pla de Puigventós, a Castellar del Riu (Berguedà), durant la 59a edició del concurs de Boletaires de Berga. El certamen ha comptat amb la participació de setze boletaires que, en total, han recollit prop de 210 quilos de bolets. Alfred Prados, de Cal Rosal (Olvan), ha estat el guanyador del primer premi en la categoria de rovellons amb un cistell de 48 quilos i mig. Durant l'acte també s'ha fet el nomenament dels boletaires d'honor, que enguany han sigut David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà, Eduard Parés, cap de secció de Gestió d'Espais Naturals, i Josefina Vilajosana, promotora del Museu d'Art del Bolet de Montmajor.

El boletaire Alfred Prados ha participat al concurs una vintena de vegades i ha arribat a reunir 85 quilos de bolets en un cistell. Aquesta vegada s'ha quedat als 48 quilos i mig, suficients per proclamar-se campió d'aquesta edició i endur-se els 300 euros de premi. En la mateixa categoria, Meli Marmi ha quedat en segona posició amb un total de 28 quilos de bolets i 225 euros de premi, i Eloi Alcalà ha aconseguit el tercer lloc amb un cistell de 27 quilos i 300 grams i 180 euros.

Prados, després de recollir el premi, ha valorat de temporada de bolets i ha dit que "podria ser un any millor". Tot i així, ha assegurat que "ara comença la temporada forta" i que "tornaran a sortir si no fa vent". Prados també ha explicat que els bolets que li han permès guanyar el concurs "són de tres parts diferents del Berguedà" i que, per aconseguir aquest volum, "s'hi ha d'anar un parell de dies durant el matí i la tarda".

Pel que fa a la categoria de llenegues, Àngela Barant, ha sigut la vencedora amb un total de 24 quilos, mentre que Aurora Guix ha aconseguit sumar 18'5 quilos i Emma Sató ha arribat als 1,6 quilos. Els premis d'aquesta categoria han sigut de 120, 90 i 60 euros respectivament. Per últim, Marc Cebrià, ha sigut l'únic participant a la categoria del bolet de més pes amb un rovelló que ha arribat als 250 grams.

Durant l'acte que s'ha celebrat al prat de Puigventós també s'ha fet la desena edició del concurs infantil amb més de 50 participants que, per primera vegada, no han comptat amb l'ajuda dels seus pares a l'hora de buscar bolets. En aquest cas, l'obsequi que han rebut els participats ha sigut el mateix per tothom independentment dels quilos que pesava els cistell.

El president de la Penya Boletaire de Berga, Jesús Perarnau, s'ha mostrat molt satisfet per com s'ha desenvolupat aquesta edició, "ha anat millor que els altres anys". El bon temps que ha fet aquest diumenge ha fet que 4.000 persones s'apropessin fins al pla de Puigventós per veure el desenvolupament del concurs i degustar alguns dels productes de la comarca. Sobre la temporada, Perarnau creu que "ara haurien de sortir els bolets sans i bons perquè ha plogut de lluna vella" i que, si el temps acompanya, la temporada "es podria allargar fins a primers de desembre".