Cal Vidal va rememorar, ahir, el seu passat tèxtil a través de la dramatització de la vida a l´antiga colònia recreada per mig centenar d´actors codirigits per Jordi Pesarrodona, de la Fira dels Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada, i l´actriu gironellenca Alba López. Enguany l´obra va girar al voltant de l´imaginari de llegendes del riu Llobregat i els recels que va generar la irrupció d´una modernitat com fou a l´època l´apro?tament de l´energia hidràulica en una societat reclosa, tradicionalista, temerosa d´allò desconegut.

L´arribada d´un enginyeru de principi del segle XX trasbalsa la placidesa quotidiana de la colònia. «Arriba per portar tota la modernitat a través de l´energia que pot generar l´aigua i que es transmet de la turbina cap als embarrats i dóna força a aquests telers», explicava Jordi Pesarrodona. Tanmateix «els berguedans de soca-rel que hi viuen, no ho veuen clar perquè diuen que potser es poden despertar els antics esperits del riu».

Pesarrodona va dir que l´espectacle té «una màgia especial» amb uns escenaris impagables. La dramatització va començar a les 7 de la tarda i va crear un caliu intimista a cavall entre la llum del capvespre i la foscor de nit en escenaris reals on podia haver passat la història. Alba López deia que el muntatge «no té una complicació extrema». Per a l´actriu gironellenca, en aquest cas la complicació «és més tècnica perquè són instal·lacions antigues i fem un espectacle que passa quan és fosc». A diferència d´altres edicions, enguany els actors no van interactuar amb el públic.

La dramatització va aplegar més d´un centenar de persones, que en acabat havien de gaudir d´un sopar tast al Museu de Cal Vidal. Aquesta va ser una de les activitats enmarcades dins les terceres Jornades sobre Colònies Industrials, que se celebren aquest cap de setmana i ?ns dilluns. Al llarg del dia es va poder viatjar en un antic autobús Barreiros del 1969 de la companyia Sagalés, que va fer el recorregut des de Cal Rosal ?ns a l´Ametlla de Merola passant per diferents colònies del Llobregat. Hi va haver jornada de portes obertes a diferents equipaments, com el mateix Museu de Cal Vidal, Cal Pons i a la Torre de l´Amo de Viladomiu Nou. També es pot visitar una exposició sobre el passat, present i futur de les colònies al Konvent de Cal Rosal. Imma Espelt, directora de l´àrea de Turisme de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB), deia que les jornades aconseguexien l´objectiu ?xat de donar a conèixer el patrimoni i dinamitzar-lo. Les activitats són un recurs per oferir als visitants que són aquests dies al Berguedà.