Els clubs de lectura resisteixen al Berguedà però no desperten l'interès dels més joves

Les biblioteques de Berga, Gironella i Puig-reig consoliden el servei. Dones i grans és el perfil majoritari dels usuaris

14.10.2015 | 08:04
Club de lectura a la biblioteca de Berga

El club de lectura de novel·la és una de les activitats estrella de les tres biblioteques públiques del Berguedà. Els responsables dels equipaments que ofereixen aquest servei, que s´ha consolidat en els darrers anys, asseguren, però, que no aconsegueix atraure l´interès dels més joves. Els directors de la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga, la Guillem de Berguedà de Puig-reig i la recent estrenada de Gironella coincideixen a afirmar que és una activitat que funciona i té un públic fidel, però alerten que la implicació dels joves és pràcticament inexistent. Dones i d´edat més aviat avançada és el perfil de la majoria d´usuaris que hi assisteixen, amb una mitjana de vint per sessió.
La Ramon Vinyes i Cluet de Berga organitza el club de lectura des del 2002. La seva directora, Mireia Castillo, explica que el servei va néixer com una activitat «adreçada als amants de la lectura» i també amb «l´objectiu de promoure l´ús de la biblioteca com a espai cultural de la ciutat». Amb el pas dels anys assegura que «el club ha mantingut un públic molt fidel que ve mensualment a les sessions», tot i que afirma que el nombre de participants ha disminuït lleugerament i també destaca que no tots els inscrits i que recullen el llibre acaben participant a la tertúlia del darrer dimarts de cada mes. Les persones que hi assisteixen són majoritàriament dones, «i pràcticament totes jubilades».
Després de més de dotze anys organitzant aquesta activitat mensualment, Castillo creu que té la continuïtat assegurada. No obstant això, alerta de la participació de gent jove. «No només de vint anys, sinó també persones de trenta, quaranta...». En aquest sentit, creu que «la gent té molta feina, està ocupada i la lectura passa a segon terme». Assegura que «els joves llegeixen poc i els que ho fan, no s´interessen pel club».

Una opinió similar té Queralt Ambròs, directora de la biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, que té club de lectura des del 2003. Explica que l´activitat s´ha consolidat «gràcies als usuaris que se l´han fet seva i a un grup molt fidel de lectors que no fallen mai». Tot i que destaca que el club està obert a tothom i que no és obligatori assistir a totes les sessions, «hi ha una vintena de persones inscrites que solen ser molt habituals», que també responen al perfil de dones i grans. Ambròs defensa la importància d´aquest servei «que permet als que els agrada llegir conèixer novel·les que no haurien escollit mai per voluntat pròpia que els enriqueix encara més».
Pel que fa la introducció de gent jove, creu que és un repte complicat, tot i que des de l´equipament es va impulsar una prova pilot d´un club de lectura infantil en col·laboració amb l´escola de Puig-reig que Ambròs té ganes de tirar endavant.

Gironella va començar amb el club de lectura fa quatre temporades. Tal com explica Joan Alsina, la iniciativa va sortir de la llar d´avis conjuntament amb l´antiga biblioteca. Arran de la construcció del nou edifici, l´activitat s´ha mantingut i continua aplegant una vintena de participants a les tertúlies literàries. Tot i que majoritàriament també són dones, Alsina afirma que «els homes que hi participen són més fidels i actius».

Tertúlies amb l´autor
Un dels elements més atractius dels clubs de lectura és la presència dels autors de les novel·les que es comenten. Totes les biblioteques intenten convidar escriptors al llarg del curs per atraure més participació. «Això enriqueix molt el debat i als usuaris els agrada molt», coincideixen tots. Igualment, des de la direcció dels tres equipaments a la comarca treballen per coordinar-se en algunes d´aquestes sessions amb escriptors de referència i més mediàtics i que els usuaris dels tres clubs de lectura puguin assistir-hi. Un cop l´any també s´organitza una trobada d´àmbit del Bages i el Berguedà i es participa en una sessió multitudinària a Barcelona amb algun autor estrella.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema