Si no sorgeixen imprevistos, la setmana que ve, l'equip de govern de la CUP de Berga farà arribar a la resta de grups municipals del consistori berguedà la seva proposta de pressupostos municipals per a l'any 2016. Aquest serà el primer pas per iniciar una ronda de converses i negociacions que esdevindran la primera prova de foc per a un executiu de 6 regidors en minoria davant d'una oposició d'11: CiU, 6; ERC, 3; PSC,1 i ICV, 1. L'objectiu és poder aprovar el pressupost del 2016 abans del 31 de desembre d'enguany, una fita que no és l'habitual a l'Ajuntament de Berga. En el darrer mandat, el pressupost del 2012 va ser el que es va aprovar més aviat, el desembre del 2011. El del 2013 i el del 2014 es van aprovar el gener, i el del 2011 va rebre llum verd l'agost del mateix any.

L'aritmètica de forces de l'Ajuntament berguedà, on governa la CUP però empatada a 6 regidors amb CiU, obliga els independentistes a redoblar els seus esforços per aconseguir els suports necessaris per poder aprovar la seva proposta. En el mandat passat (2011-2015) CiU va governar amb una còmoda majoria absoluta i en l'anterior (2007-2011) els convergents estaven en minoria, amb 8 regidors, i van haver d'obtenir complicitats per aconseguir que se'ls aprovessin els números.

En declaracions a Regió7, el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, ha explicat que avui, divendres, enllestiran la redacció del pressupost. A partir d'aquí s'informarà l'assemblea de la CUP i la setmana que ve "es compartirà" amb la resta de grups amb els quals ja es plantejarà una trobada "per explicar el què i el perquè s'ha fet". Posteriorment s'iniciaran les negociacions. Tot i que la intenció inicial del govern de Berga era portar el pressupost a l'aprovació del ple aquest mes d'octubre, no sembla que això sigui factible tenint en compte que encara no han començat les converses. A més, abans d'aprovar el pressupost del consistori cal que l'hospital, que és un ens autònom municipal, hagi donat llum verd al seu. I cal també modificar les taxes i ordenances.

L'alcaldessa Montse Venturós ha explicat que "de la mateixa manera que quan estàvem a l'oposició reclamàvem temps per estudiar els pressupostos", ara ells volen que hi hagi marge perquè la resta de grups els estudiïn i se'n pugui parlar bé.