L'alcalde de Borredà Joan Roma s'ha queixat de la retallada del servei de visites guiades a Sant Sadurní de Rotgers que ofereix la Diputació de Barcelona i que a partir d'ara només es podrà visitar prèvia concertació i reserva. Roma ha demanat a l'ens provincial que ho reconsideri.

Tal i com ha informat aquest diari, el servei de guiatge a 5 esglésies romàniques dle Berguedà, aturat des del 2 d'octubre perquè no s'havia renovat el contracte de la concessió, s'ha reprès. Tanmateix en algunes d'elles com la de Borredà ara només podrà ser a través de visites concertades, fet que l'alcalde critica. Roma ha fet pública la carta que ha remès a Josep Solé Gerent de Serveis de l'ens provincial denunciant el fet. El batlle diu que la Diputació ha pres «una decissió que no ha tingut cap negociació ni consens amb aquest ajuntament, i crec que tampoc amb els altres ajuntaments afectats».

El dirigent borredanès admet que hi ha altres esglésies que tenen més visites com el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, Sant Quirze de Pedret «però pasar de tenir un servei de guiatge segur i permanent tots els caps de semana de l'any , a un altre de visita concertada prèvia, canvia totalment». Hi afegeix que «el gran nombre de visitants que té Borredà al llarg de tot l'any, té en la visita a Rotgers un atractiu innegable i de gran interés, i haver de concertar visita prèvia , obstaculitza enormement aquesta visita». Per això, asegura en la carta esmentada que «no estem d'acord amb aquesta decissió que no ens ha estat consultada i la considerem negativa per mantenir un servei molt important». Finalment, l'alcalde demana a la Diputació que reconsideri una decisió «que entenem provisional, confiant en que a partir de l'1 de gener de l'any vinent poguem recuperar les visites guiades, tal com estaven programades i acordades en el moment en que les varem consensuar amb la Diputació de Barcelona».

El dirigent borredanès ha recordat que «la iniciativa de fer visitables els 5 monuments restaurats pel SErvei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona, va partir de l'interés dels ajuntaments beneficiats, i de la propia Diputació de Barcelona, entenent que les inversions fetes, pagades amb diners de tot, calia retornar-les a la ciutadania mitjançant l'obertura i guiatge, al llarg de tot l'any»

Els nous horaris del servei de guiatge (que ara aprestarà Pere Cascante en comptes de Carme Sellés) són els següents

Visites ordinàries (a partir del dissabte 24 d'octubre)

Monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà): Dissabtes, diumenges i festius de 11h a 14 h, excepte els dies 25 i 26 de desembre.

Sant Quirze de Pedret (Cercs i Berga): Dissabtes, diumenges i festius de 11h a 14 h, excepte els dies 25 i 26 de desembre.

Sant Vicenç d'Obiols (Avià), Sant Sadurní de Rotgers (Borredà) i Sant Vicenç de Rus (Castellar de N'hug), Dissabtes, diumenges i festius: visites concertades prèvia reserva en horari d'11h a 14h, excepte els dies 25 i 26 de desembre.(telèfon 608 748 889).

Visites extraordinàries, en altres horaris amb reserva prèvia al telèfon 608 748 889