Persones voluntàries faran visites a persones majors de 75 anys de Berga que visquin soles (especialment les del barri vell) o acompanyades d'una altra persona gran. Inicialment les visites a domicili programades (una visita setmanal) tenen una duració aproximada de 60 minuts, una periodicitat que busca establir un vincle de confiança entre el voluntari i la persona que permeti a aquest últim establir una nova relació per trencar amb l´aïllament social i el reforci emocionalment. Aquesta acció forma part del programa Companyies iniciat el 2014 que ara es reforça, segons han explicat fonts municipals.

´Companyies´ és una iniciativa oberta a tota la ciutadania. Els seus impulsors (l'Ajuntament de Berga i la Creu Roja del Berguedà) fan «una crida per tal que les persones s´animin a participar-hi de forma activa i apostin per fer-se voluntaris d´aquest programa que s´espera poder-lo anar fent créixer»

Aquesta iniciativa té per objectiu millorar la qualitat de vida de la gent gran; pal·liar l´aïllament social de les persones grans; fomentar el voluntariat intergeneracional; acostar i facilitar l´ús de recursos propers i informació les persones grans i sensibilitzar al conjunt de la societat sobre la situació dels ancians.

Xarxa contra l'aïllament

´Companyies´ pretén esdevenir un treball en xarxa per lluitar contra l´aïllament social de la gent gran a través del voluntariat local els principals beneficiaris del qual són els ciutadans i ciutadanes majors de 75 anys (majoritàriament dones) que viuen soles o amb una altre persona gran a Berga, prioritzant el barri vell de la ciutat; i indirectament dirigit al conjunt de la societat berguedana per sensibilitzar-la sobre la realitat que viu aquest col·lectiu.

L'àrea de Serveis Socials municipal treballa per detectar «persones grans a qui es creu que pot interessar aquest servei i a partir de la gestió i d´una petita formació de voluntaris per part de Creu Roja es fa una primera visita conjunta del/la voluntari o voluntària i l´agent dels Serveis socials per tal de posar en contacte els voluntaris amb la persona gran destinatària del projecte». A partir d´aquí, els professionals de Serveis Socials van fent el seguiment de la relació.

Col.laboracions de la biblioteca Ramon Vinyes i l'IES Guillem de Berguedà

Enguany també col·laboren en el projecte els professionals de la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet que tindran cura de fer arribar a les persones grans «les notícies d´àmbit local a través d´un recull setmanal de la premsa comarcal, llibres, fer sortides a la mateixa biblioteca en cas que el beneficiari tingui la suficient mobilitat, portar-li música, pel·lícules».

També participen en aquest programa l'institut Guillem de Berguedà. Els alumnes del cicle formatiu d´atenció a les persones en situació de dependència faran visites «d´acompanyament al voluntari o voluntària a partir de les quals s'elabora un petit projecte per desenvolupar amb les persones grans de Berga».

Les administracions i entitat esmentades han decidit tornar «a treballar amb intensitat des de fa uns mesos per tal d´aconseguir fer passos endavant al respecte; tot plegat, reforçat amb la inclusió de la ciutat en el projecte de Ciutats Amigues de la Gent Gran de l´Organització Mundial de la Salut». Fonts dels organitzadors han destacat que ho fan «tenint en compte que el Berguedà és una de les comarques catalanes amb un índex d´envelliment més elevat (dades IDESCAT) i fruit de l´estudi ´Els serveis socials més a prop´ dut a terme a la ciutat i del qual se´n va poder extreure com a conclusió que una de les necessitats i preocupacions més rellevants de les persones grans era l´aïllament social».