L'alcalde de Borredà, Joan Roma, s'ha queixat de la retallada del servei de visites guiades a Sant Sadurní de Rotgers que ofereix la Diputació de Barcelona, que a partir d'ara només es podrà visitar prèvia reserva. Roma ha demanat a l'ens provincial que ho reconsideri. Un representat de la Diputació ha respost al batlle que en prenen nota.

Tal com ha informat aquest diari, el servei de guiatge a 5 esglésies romàniques del Berguedà, aturat des del 2 d'octubre perquè no s'havia renovat el contracte de la concessió, s'ha reprès. Tanmateix algunes, com la de Borredà, fins al 31 de desembre, només es podran veure a través de visites concertades. Ahir al matí Roma va fer públic el correu electrònic que va remetre a Josep Solé, gerent de Serveis d'Equipaments de l'ens provincial, denunciant el fet. El batlle assegura que la Diputació ha pres "una decisió que no ha tingut cap negociació ni consens amb aquest Ajuntament, i crec que tampoc amb els altres ajuntaments afectats".

El dirigent borredanès admet que hi ha altres esglésies que tenen més visites com el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà o Sant Quirze de Pedret, "però passar de tenir un servei de guiatge segur i permanent tots els caps de setmana de l'any, a un altre de visita concertada prèvia, canvia totalment". I afegeix que "el gran nombre de visitants que té Borredà al llarg de tot l'any, té en la visita a Rotgers un atractiu innegable i de gran interès, i haver de concertar visita prèvia obstaculitza enormement aquesta visita". Per això, assegura en la carta esmentada que "no estem d'acord amb aquesta decisió que no ens ha estat consultada i la considerem negativa per mantenir un servei molt important". Finalment, l'alcalde demana a la Diputació que reconsideri una decisió "que entenem provisional, confiant que a partir de l'1 de gener de l'any vinent puguem recuperar les visites gui-ades, tal com estaven programades i acordades en el moment en què les vam consensuar amb la Diputació de Barcelona".

El dirigent borredanès ha recordat que "la iniciativa de fer visitables els 5 monuments restaurats pel Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona va partir de l'interès dels ajuntaments beneficiats, i de la mateixa Diputació, entenent que les inversions fetes, pagades amb diners de tots, calia retornar-les a la ciutadania mitjançant l'obertura i guiatge, al llarg de tot l'any".

Renúncia de la pròrroga

Segons Josep Solé, gerent de Serveis d'Equipaments de la Diputació, la decisió de modificar el règim de visites d'algunes esglésies "ha estat motivada per la necessitat de fer un encàrrec d'una manera molt ràpida per solucionar el problema plantejat per la renúncia a la pròrroga del contracte per part de l'anterior adjudicatari". Així ho va explicar ahir a la tarda en un correu electrònic de resposta al que li havia tramès l'alcalde de Borredà i que aquest va fer públic.

En aquest correu, Josep Solé especifica que l'actual encàrrec dels guiatges "és només fins al 31 de desembre, per donar temps a planificar correctament el servei de cara al futur". Solé demana disculpes a l'alcalde de Borredà "per no haver estat consultat prèviament" abans de prendre la decisió "però ho ha d'entendre en el context de la necessitat de trobar una solució urgent a una circumstància inesperada, i per un termini de temps molt delimitat".