L'Agència Catalana de l'Aigua ha finalitzat recentment diversos treballs destinats a millorar el funcionament d'un dels òrgans d'alliberament d'aigua de la presa de la Baells. Concretament s'ha treballat en el desguàs de mig fons, que representa aproximadament un 15% de la capacitat total per alliberar aigua de la presa, erigint-se com un dels desembassaments de cabals més importants davant la gestió d'episodis d'increment sobtat de les reserves.

Els treballs s'han centrat en la millora de la fiabilitat dels elements que formen aquest desguàs, fet que permetrà millorar el funcionament d'aquest òrgan de desguàs davant una eventual necessitat de gestionar una avinguda.

Cal tenir en compte que els òrgans de desguàs de la presa de la Baells són superficials i profunds: 3 comportes de sobreeixidor (part superior), 2 desguassos de fons (part inferior de la presa) i 1 desguàs de mig fons (part intermitja).

Els treballs s'engloben dins les tasques que l'Agència desenvolupa de manera periòdica per al manteniment i la millora funcional i tecnològica en infraestructures de control i regulació de la seva propietat, amb l'objectiu de garantir una correcta explotació i seguretat de gran importància per a la gestió d'episodis d'avinguda a les conques internes de Catalunya amb la finalitat de vetllar per la seguretat de l'estructura i la prevenció de riscos per inundació a la conca aigua avall.