Es poden prevenir les lesions?

El Berguedà posa en marxa el primer centre de biomecànica dirigit especialment a esportistes

31.10.2015 | 08:57
Susanna Carrasco i Maria Cervantes
Susanna Carrasco i Maria Cervantes

Com prevenir les lesions i de quina manera es pot millorar el rendiment. Aquesta són dues de les màximes preocupacions dels esportistes. No només dels que s´hi dediquen professionalment sinó dels que s´han sumat a la moda de les maratons o de les curses en bicicleta sense tenir coneixements específics de la pràctica esportiva i, moltes vegades, sense seguir les instruccions dels professionals.

Des de ja fa uns anys, i sobretot amb l´augment de la febre de l´esport, són més habituals els estudis de biomecànica. Per a molts pot semblar xinès. Es tracta d´una anàlisi que detecta quins moviments fa una persona quan camina, corre, va amb bicicleta o fins i tot salta. Amb un acurat i innovador estudi, a través d´un sistema de maquinària avançat, es determina quins són els mals gestos que fa el cos, tant en la pràctica d´esports com simplement durant l´acció de caminar. Aquesta informació pot ser útil no només per millorar la nostra salut corporal, sinó també per evitar lesions esportives o per millorar les marques. Així ho expliquen les responsables del primer centre de biomecànica i rendiment al Berguedà, Maria Cervantes i Susanna Carrasco. Una fisioterapeuta i una podòloga amb anys d´experiència i que continuaran treballant pel seu compte que s´han adonat que cada vegada tenen més pacients que arriben a la consulta per lesions derivades de la pràctica esportiva, «a vegades sense seguir cap pauta per no fer-se mal». És per això que han impulsat aquesta proposta que no únicament va dirigida a esportistes, «perquè també pot ser d´interès per a tothom que tingui alguna afectació». Asseguren que en el que s´estan formant és ampli i complex.

Les seves impulsores en posen un exemple pràctic: un corredor acudeix al centre perquè vol millorar el seu rendiment. «Aquí se li farà un estudi mèdic habitual, que es complementarà amb una anàlisi biomecànica que permetrà veure a quina velocitat corre, quina és la seva propulsió, quant temps està enlairat, quanta estona recolza el peu a terra, com mou les cames... tot el que cal per determinar en quins aspectes es pot millorar per obtenir més bons resultats, o simplement per evitar fer-se mal a l´hora de la pràctica esportiva», explica Cervantes. De moment, han fet un acostament als clubs esportius de la comarca per explicar-los la iniciativa, «ja que és un públic a qui pot interessar». Més enllà de corredors, tant a peu com de bicicleta de carretera o de muntanya, també poden tractar esportistes d´altres disciplines com el bàsquet o l´handbol i usuaris de carrer. El mateix exemple es pot aplicar a una persona que, per exemple, té un mal d´esquena i no sap d´on li ve. «Amb aquest estudi es pot comprovar si fa alguna mala postura caminant, i corregir els vicis que tingui per resoldre el mal», ha afegit.
A banda d´una fisioterapeuta i una podòloga, l´equip es complementa amb un tècnic esportiu, Joan Huesca, que pot reentrenar els usuaris que estiguin interessats a corregir els errors detectats un cop coneguin els resultats de l´estudi; i una quiromassatgista, l´Agnès Serra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Crema l´interior d´una casa a Cal Bassacs

Els bombers han extingit l'incendi produït aquest matí a la planta baixa sense cap ferit

La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

La Torre de l´Amo de Viladomiu Nou pren vida per Tots Sants amb un circuït terrorífic

El renovat Grup de Joves de Gironella impulsa l'activitat a l'equipament patrimonial per a tots...

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Guies de natura salvatge de tot el món es formen en rastreig i rescats al Berguedà

Una trentena de professionals comparteixen experiències per ampliar els seus coneixements

Guardiola de Berguedà acull el congrés de guies de natura salvatge d´arreu

Entre els instructors de la jornada hi ha reconeguts aventurers

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Una trentena de famílies amb infants reben targetes per comprar aliments

Creu Roja Berguedà promou el programa que atorga als beneficiaris la capacitat de decidir

Enllaços recomanats: Premis cinema