Com prevenir les lesions i de quina manera es pot millorar el rendiment. Aquesta són dues de les màximes preocupacions dels esportistes. No només dels que s´hi dediquen professionalment sinó dels que s´han sumat a la moda de les maratons o de les curses en bicicleta sense tenir coneixements específics de la pràctica esportiva i, moltes vegades, sense seguir les instruccions dels professionals.

Des de ja fa uns anys, i sobretot amb l´augment de la febre de l´esport, són més habituals els estudis de biomecànica. Per a molts pot semblar xinès. Es tracta d´una anàlisi que detecta quins moviments fa una persona quan camina, corre, va amb bicicleta o fins i tot salta. Amb un acurat i innovador estudi, a través d´un sistema de maquinària avançat, es determina quins són els mals gestos que fa el cos, tant en la pràctica d´esports com simplement durant l´acció de caminar. Aquesta informació pot ser útil no només per millorar la nostra salut corporal, sinó també per evitar lesions esportives o per millorar les marques. Així ho expliquen les responsables del primer centre de biomecànica i rendiment al Berguedà, Maria Cervantes i Susanna Carrasco. Una fisioterapeuta i una podòloga amb anys d´experiència i que continuaran treballant pel seu compte que s´han adonat que cada vegada tenen més pacients que arriben a la consulta per lesions derivades de la pràctica esportiva, «a vegades sense seguir cap pauta per no fer-se mal». És per això que han impulsat aquesta proposta que no únicament va dirigida a esportistes, «perquè també pot ser d´interès per a tothom que tingui alguna afectació». Asseguren que en el que s´estan formant és ampli i complex.

Les seves impulsores en posen un exemple pràctic: un corredor acudeix al centre perquè vol millorar el seu rendiment. «Aquí se li farà un estudi mèdic habitual, que es complementarà amb una anàlisi biomecànica que permetrà veure a quina velocitat corre, quina és la seva propulsió, quant temps està enlairat, quanta estona recolza el peu a terra, com mou les cames... tot el que cal per determinar en quins aspectes es pot millorar per obtenir més bons resultats, o simplement per evitar fer-se mal a l´hora de la pràctica esportiva», explica Cervantes. De moment, han fet un acostament als clubs esportius de la comarca per explicar-los la iniciativa, «ja que és un públic a qui pot interessar». Més enllà de corredors, tant a peu com de bicicleta de carretera o de muntanya, també poden tractar esportistes d´altres disciplines com el bàsquet o l´handbol i usuaris de carrer. El mateix exemple es pot aplicar a una persona que, per exemple, té un mal d´esquena i no sap d´on li ve. «Amb aquest estudi es pot comprovar si fa alguna mala postura caminant, i corregir els vicis que tingui per resoldre el mal», ha afegit.

A banda d´una fisioterapeuta i una podòloga, l´equip es complementa amb un tècnic esportiu, Joan Huesca, que pot reentrenar els usuaris que estiguin interessats a corregir els errors detectats un cop coneguin els resultats de l´estudi; i una quiromassatgista, l´Agnès Serra.