Tornar a conrear vinya com antany i recuperar el singular paisatge que constitueixen les velles feixes de parets de pedra seca de Les Deveses de Sant Julià de Cerdanyola situades entre els 950 i els 1250 metres d´altitud. Aquest és l'objectiu del projecte enològic i paisatgístic que promou la societat La Bauma de les Deveses integrada per la biòloga cerdanyolenca Imma Espel, el seu company el també biòleg Carles Flaquer i l'enòleg Joan Rubió.

La iniciativa ja ha començat a caminar. Aquests dies s´estan desbrossant les feixes colonitzades pels arbustos després d´anys d´abandonament. Un llaurador valencià està preparant el sòl. Posteriorment es llaurarà. S´hi començaran a plantar ceps a principis del 2016. Desbrossant les feixes s´hi han trobat ceps vells però a hores d´ara no se sap de quines varietats. Les tasques de preparació del sòl es fan amb eugues tant per les dificultats d´accedir-hi com perquè la seva mida fa inviable treballar-hi amb un tractor com perquè el resultat de l´arada de forma manual és millor per conrear la terra. Inicialment preveuen conrear una hectàrea per arribar, com a màxim a les cinc. Les feixes de Les Deveses són propietat comunal de Sant Julià i les gestiona la Junta de Campmasats i Magallers. Els promotors els han exposat la proposta així com als veïns del poble. Han obtingut una cessió d´ús de 30 anys exclusivament per dur-hi a terme aquest projecte. I es comprometen a refer les parets de pedra seca malmeses i també a donar un 1% dels guanys fruit de la venda d´ampolles del seu vi a la junta.

Es tracta d´un projecte «petit, modest» que «encara està molt verd» i que tot just està arrencant explica Imma Espel. «Ens ho creiem, ens fa molta il·lusió perquè ens estimem el paisatge i el vi però no volem generar falses expectatives, tenim molt camí per fer, estem començant i sabem que tindrem molts entrebancs per endavant».

Ara per ara, preveuen que enguany podran fer la preparació de la terra i començar a refer parets de pedra seca. El 2016 plantaran ceps un cop hagin decidit quines varietats. El 2020 calculen poder fer la primera collita i elaborar vi. La sortida al mercat de les primeres ampolles serà, si tot va bé, el 2022. Els promotors de la iniciativa defensen que «el cultiu de la vinya aportarà un valor paisatgístic, ecològic, cultural i econòmic al poble i a més serà un cultiu de vinya excepcional donada l´altitud, les condicions climàtiques i la dificultat d´accés i de mecanització».

Per la seva banda, el berguedà Toni Massanés, director de la Fundació Alícia ha dit que «em sembla fantàstic que l'alt Berguedà pugui tornar a tenir vinyes». Massanés ha posat com a exemple de vinyes en alçada el projecte del Castell d'Encús «amb el gran Raül Bobet», entre d´altres, que s´estan duent a terme al país.

Un paisatge singular forjat amb parets de pedra seca

Les Deveses és un paisatge característic de Sant Julià de Cerdanyola. El configuren les feixes de paret de pedra seca que s´havien usat pel conreu de la vinya i també per a cultivar mongetes o patates com recorda la cronista local Imma Casals. La feixa servia per tenir terres de conreu. Casals assenyala que n´hi ha moltes, algunes visibles com les de Les Deveses i d´altres on hi han crescut arbres que n´han esborrat les traces. També hi ha barraques que «servien per a tot» quan hi havia vinya o bé per guardar-hi eines en d´´altres usos agrícoles o també d´aixopluc.