Aquest 31 de desembre farà 24 anys que l'empresa Carbones de Berga SA (CBSA) va tancar portes. A les seves instal·lacions hi va tenir lloc una de les pàgines més fosques de la mineria del carbó del Berguedà: l'explosió de grisú del 3 de novembre del 1975, que va deixar un tràgic balanç de 30 persones mortes, minaires de Bagà, Berga, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Olvan, Sant Julià de Cerdanyola i de l'antic nucli de Sant Salvador de la Vedella de Cercs, desaparegut sota les aigües del pantà de la Baells. Aquest ha estat un dels accidents amb més víctimes mortals de la història de la mineria de carbó de la comarca i de l'estat.

L'accident va tenir lloc el dilluns 3 de novembre, a la galeria 09 de la mina de la Consolació, poc abans de les 9 del matí. En aquell torn es calcula que hi treballaven uns 300 homes. En aquella època CBSA ocupava 1.450 persones. La mina havia romàs tancada durant dos dies per les festes de les fires de Tots Sants de l'alt Berguedà.

La deflagració de gas grisú va provocar la mort de 28 minaires al mateix front d'explotació. Van ser rescatats pels seus companys, alguns dels quals van anar a treballar expressament malgrat no els tocava aquell dia. Els dies posteriors van morir dos minaires més a causa de la gravetat de les seves ferides. Només hi va haver quatre supervivents, dels quals actualment n'hi ha tres de vius.

L'accident va significar un cop brutal per a la conca minaire del Llobregat. Van arribar mostres de condol d'arreu. Va haver-hi diferents accions solidàries i es van fer funerals a cadascun dels pobles on residien els minaires morts. A més, el dimecres 5 de novembre, va tenir lloc un funeral col·lectiu multitudinari a Sant Salvador de la Vedella. Els diaris de l'època no es posen d'acord sobre el nombre d'assistents, les xifres que van donar van des de 5.000, 8.000 i fins i tot 10.000 persones.

Una de les campanyes més mediàtiques per recollir diners per a les famílies de les víctimes va ser la del partit de futbol que va enfrontar el FC Barcelona de Cruyff, Rexach, Sotil i Marcial amb el Barcelona Atlètic. Va ser el 14 de gener del 1976 al camp municipal d'esports de Berga.

>> Dissabte, ampli reportatge a La Revista